Biznis forum
4

Potpisani ugovori s partnerima BiH uoči sastanka Odbora guvernera EBRD-a

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Partneri Bosne i Hercegovine, zemlje domaćina Godišnjeg sastanka Odbora guvernera, investicijske konferencije i biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), potpisali su danas protokole i ugovore na osnovu kojih će pomoći organizaciju ovog velikog događaja.

Bit će to jedan od najvećih događaja posljednjih godina u Bosni i Hercegovini koji će biti održan od 7. do 9. maja u Sarajevu, a BiH će tih dana biti centar zanimanja najvećih investitora Evrope i svijeta, s dugoročnim pozitivnim efektima.

Sastanku će prisustvovati 68 dioničara, odnosno zemalja koje čine strukturu Evropske banke za obnovu i razvoj, a sve te zemlje će predstavljati ministri finansija ili ekonomija, odnosno guverneri iz tih zemalja za Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Također, najavljeno je i prisustvo više od 2.500 poslovnih ljudi iz cijelog svijeta. Očekuje se više od 250 internacionalnih i regionalnih medija, kao i prijenos uživo na BBC-u.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je i to da će u isto vrijeme Sarajevo biti domaćin samita lidera zemalja zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Hrvatska) koji bi tada trebali poslati jasnu poruku da je ova regija sigurna za investiranje.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"BiH očekuje velike benefite od ovih događaja. Bit će to prilika za svojevrsnu promociju svega u BiH, svih potencijala uključujući i turističke. Potpisat ćemo tada dva ugovora s EBRD-om vrijednosti od 220 miliona eura", dodao je Šarović.

Jedan od potpisnika je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji je kazao je da bi ovo trebala biti prilika da se u svijet pošalje poruka o tome da je Sarajevo ne samo poželjna turistička destinacija, nego i poželjna poslovna destinacija, gdje su investitori dobrodošli i sigurni.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istaknuo je da će Sarajevo imati nekoliko benefita od ovih događaja od koji je jedan poboljšanje reputacije, a drugi benefiti su ekonomske prirode jer će se na ovaj način otvoriti put, dodaje, za velike investicije.

Sponzor ovih događaja bit će BH Telecom, a generalni direktor Sedin Kahriman ističe da se na ovaj način pokazuje društvena odgovornost kompanije, napominjući da je za njih velika čast biti partner ovim događajima.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Izvršni direktor za marketing Integral inžinjeringa Nikola Radovanović, uime ove firme potpisao je danas ugovor o sponzorstvu, naglašavajući da je EBRD dugo godina najvažniji izvor finansiranja u građevinskom sektoru u BiH.

Kao neke od projekata koje je pomogao EBRD su veliki infrastrukturni projekti uključujući trasu na koridoru 5-c, iz sredstava EBRD-a finansirana je cijela dionica od Doboja do Prnjavora u dužini od 32 kilometra, dok je bila sufinansijer puta Banja Luka-Gradiška.

Kako je danas potvrđeno, sve aktivnosti na organizaciji ovih događaja teku kako je planirano. U ova tri majska dana bit će organizirano 17 povezanih događaja među kojima su i samit svjetskih donatora, a jedan cijeli dan će biti posvećen BiH kada će biti predstavljeni svi potencijali države.

Potpisnici ugovora izrazili su danas zadovoljstvo što će biti dio organizacije najavljenih događaja.