|

Potpisani ugovori o implementaciji projekata u okviru inicijative "Smart Sarajevo"

Potpisani ugovori o implementaciji projekata u okviru inicijative "Smart Sarajevo"
66
M. A.
18.11.2019. u 14:43
1
komentara
66

dijeljenja
Potpisani ugovori o implementaciji projekata u okviru inicijative "Smart Sarajevo"
Saradnja Grada Sarajeva i UNDP-a BiH u okviru "Smart Sarajevo" inicijative, danas je krunisana potpisivanjem ugovora s timovima koji će realizirati svoje projekte u sklopu ove inicijative.
Ovim će započeti realizacija odabranih 13 najboljih projekata, koje će u narednih pet mjeseci implementirati kompanije privatnog sektora i organizacije civilnog društva s ciljem da svojim inovativnim i tehnološkim idejama doprinesu u poboljšanju kvalitete života građana, pogotovo kada je riječ o problemu zagađenja zraka i javnog prijevoza.

"Aktivirali smo 1,8 miliona maraka u 13 projekata. Od toga su Grad i UNDP osigurali nešto preko više od milion maraka, a ostatak su obezbijedili naši današnji partneri", kazao je gradonačelnik Abdulah Skaka prilikom potpisivanja ugovora danas u Vijećnici.

Kazao je da je aktuelna gradska administracija od početka mandata postavila kao prioritet razvijanje pametnog grada te primjenu novih tehnologija.

"Za to su dva posebno važna razloga. Prvo ovo je naša pamet; ovo su naši stručnjaci, mlade i uspješne kompanije koje razvijaju rješenja za budućnost i, drugo, način na koji smo selektirali projekte je izuzetno važan", kazao je Skaka.Prema riječima rezidentne predstavnice UNDP-a Steliane Nedera, ovo je korak naprijed u promoviranju interesa, partnerstva između javnog i privatnog sektora, kao i poticanju inovativnog razmišljanja u gradu.

"Digitalizacija i tehnološko unapređenje mogli bi biti moćan alat koji će učiniti gradove otpornijim i boljim, smatra Nedera.

Projekti su se podnosili online putem platforme Sonsul Sarajevo, a cijeli proces je bio transparentan, otvoren i vrlo rigorozan.Odabrani su Enova d.o.o., Udruženje - Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti, Services and Solutions, AXIS Solutions Group d.o.o., Energoinvest d.d., Supermarket d.o.o., STEP foundation, Normal Arhitektura, Deloitte d.o.o. (dva projekta), Ericsson Nicola Tesla d.d. i CET Energy d.o.o. (dva projekta).

Inicijativu "Smart Sarajevo" pokrenuli su zajednički Grad Sarajevo i UNDP, a implementira se u saradnji s Općinom Stari Grad uz podršku nadležnih ministarstava Kantona Sarajevo.

Grad Sarajevo i UNDP BiH zajedno sa privatnim i javnim sektorom i organizacijama civilnog društva udružuju napore u stvaranju pametnijeg, zdravijeg i ugodnijeg „pametnog Sarajeva“'.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...