Sarajevo
0

Potpisani ugovori o dodjeli grantova iz fondova projekta FARMA

FENA
U okviru projekta FARMA danas su u Sarajevu potpisana prva dva ugovora o dodjeli grant sredstava lokalnim organizacijama Zemljoradnička zadruga “Saradnja” iz Istočnog Sarajeva i Udruženje mladih "Okusi Hercegovinu“.

"FARMA projekt koristi grant sredstva za jačanje ekonomije u BiH“, istakao je tom prilikom šef projekta USAID-Sida FARMA Bruce Brower.

USAID i Sida su partneri u četvorogodišnjem projektu FARMA za razvoj poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u BiH.

Direktor Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) Anders Hedlund kazao je da USAID i Sida dijele mišljenje da poljoprivredni sektor u ovoj državi ima veliku mogućnost za razvoj.

"Uz pomoć projekta FARMA očekuje se rast poljoprivredne proizvodnje, smanjenje uvoza hrane i porast izvoza prehrambenih proizvoda iz BiH“, kazao je Hedlund koji je prisustvovao ceremoniji potpisivanja ugovora.

Zemljoradnička zadruga “Saradnja” iz Istočnog Sarajeva postavila je ambiciozan cilj da poveća proizvodnju povrća za 80 posto, koristeći plastenike koji bi omogućili ranu proizvodnju u sezoni kao i visoko kvalitetne proizvode.

Direktor te zadruge Nedeljko Pandurević kazao je da je vrijednost tog granta 64.200 KM te da se radi o projektu zadržavanja postojećih kupaca i osvajanje novog tržišta kada su u pitanju povrtlarske kulture.

Predsjednica Udruženja mladih "Okusi Hercegovinu" Svjetlana Sakić također je potpisala ugovor, a iz tih sredstava (12.250 KM) će se finansirati učešće četrnaestočlane delegacije iz BiH na sajmu "Salone del Gusto" u Italiji, gdje će imati priliku predstaviti više od 15 različitih tradicionalnih proizvoda iz BiH.