Danas u Sarajevu
0

Potpisana kreditna dokumentacija za dionicu autoputa 5c

FENA
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić uime Bosne i Hercegovine potpisao je danas u Sarajevu, kreditnu dokumentaciju Ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke za Projekt Koridor 5c - Prva faza - Sjever.

Istu dokumentaciju ranije su uime Evropske investicijske banke (EIB), potpisali pomoćnik direktora Manfredi Tonci Ottieri i viši kreditni službenik Marion Hoenicke, koja je prisustvovala i današnjem potpisivanju.

Sredstva zajma u vrijednosti 75 miliona eura su namijenjena za izgradnju dionice autoputa koridor Vc i bit će alocirana na Federaciju Bosne i Hercegovine.

Kreditom EIB će biti osigurano kofinanciranje dionice auotputa između Kaknja i Zenice (15,2 km) i to s punim profilom autoputa dva puta po dvije trake a treba biti završen do decembra 2011. godine..

Rok otplate ovoga zajma je 25 godina, greis period šest godina.

Projekt će provesti Federacija BiH putem Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autoputeva, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.