{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan usaglašeni tekst izmjena općeg kolektivnog ugovora za FBiH

F
23.9.2008. u 18:00
0
0
Potpisan usaglašeni tekst izmjena općeg kolektivnog ugovora za FBiH
0
Potpisan usaglašeni tekst izmjena općeg kolektivnog ugovora za FBiH
U Vladi Federacije BiH u Sarajevu u utorak je potpisan usaglašeni tekst izmjena Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH.
Ugovor su potpisali premijer Federacije BiH Nedžad Branković, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović.

Izmjenama Kolektivnog ugovora u dijelu člana 9. regulira se način i visina isplate zaposlenika.

''Od potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora postojali su nesporazumi i vezi s usklađivanjem najniže brutosatnice s porastom troškova života i u izmjenama se našla mjera koja će zadovoljiti interese zaposlenika i poslodavaca'', rekao je Biber.

Imamović je izrazio zadovoljstvo rješenjem i naglasio važnost revizije svih zakonskih obveza koje opterećuju budžet Federacije.

Premijer FBiH Nedžad Branković naglasio je važnost ekonomsko-socijalnog dijaloga.

Potpisivanjem Kolektivnog ugovora u dijelu člana 9., kako je istakao, pokazan je visok nivo socijalne osjetljivosti poslodavaca, Sindikata i Vlade da bi se zaštitile socijalno najugroženije kategorije radnoaktivnog stanovništva.

Branković je istako i podatak da je smanjena stopa nezaposlenosti u BiH čemu su doprinijele i aktivnosti Vlade Federacije u smislu suzbijanja rada nacrno, poboljšanja poslovnog ambijenta itd.

''Radnici s najnižim primanjima nezadovoljni su svojim statusom, poslodavci su nezadovoljni zbog velikih opterećenja, a na ovaj način izmjenama Kolektivnog ugovora nađena je mjera da se zaštite oni socijalno najugroženiji'', kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: