{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan usaglašeni tekst izmjena općeg kolektivnog ugovora za FBiH

F
23.9.2008. u 18:00
0
0
Potpisan usaglašeni tekst izmjena općeg kolektivnog ugovora za FBiH
0
Potpisan usaglašeni tekst izmjena općeg kolektivnog ugovora za FBiH
U Vladi Federacije BiH u Sarajevu u utorak je potpisan usaglašeni tekst izmjena Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ugovor su potpisali premijer Federacije BiH Nedžad Branković, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović.

Izmjenama Kolektivnog ugovora u dijelu člana 9. regulira se način i visina isplate zaposlenika.

''Od potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora postojali su nesporazumi i vezi s usklađivanjem najniže brutosatnice s porastom troškova života i u izmjenama se našla mjera koja će zadovoljiti interese zaposlenika i poslodavaca'', rekao je Biber.

Imamović je izrazio zadovoljstvo rješenjem i naglasio važnost revizije svih zakonskih obveza koje opterećuju budžet Federacije.

Premijer FBiH Nedžad Branković naglasio je važnost ekonomsko-socijalnog dijaloga.

Potpisivanjem Kolektivnog ugovora u dijelu člana 9., kako je istakao, pokazan je visok nivo socijalne osjetljivosti poslodavaca, Sindikata i Vlade da bi se zaštitile socijalno najugroženije kategorije radnoaktivnog stanovništva.

Branković je istako i podatak da je smanjena stopa nezaposlenosti u BiH čemu su doprinijele i aktivnosti Vlade Federacije u smislu suzbijanja rada nacrno, poboljšanja poslovnog ambijenta itd.

''Radnici s najnižim primanjima nezadovoljni su svojim statusom, poslodavci su nezadovoljni zbog velikih opterećenja, a na ovaj način izmjenama Kolektivnog ugovora nađena je mjera da se zaštite oni socijalno najugroženiji'', kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: