Na Koridoru 5C
222

Potpisan ugovor vrijedan 18,7 miliona KM o izgradnji Graničnog prijelaza Svilaj

D. Be.
Budući izgled graničnog prelaza
Budući izgled graničnog prelaza
Danas je potpisan ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj, koji bi trebao biti završen u narednih 300 dana i čija ukupna vrijednost iznosi 18.713.999,35 KM. Granični prijelaz Svilaj nalazi se na sjeveru Bosne i Hercegovine na koridoru 5 C.

Ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj potpisan je danas između Uprave za indirektno oporezivanje i konzorcijuma Niskogradnja d.o.o. Laktaši , Alfa Term d.o.o. Mostar i Tehton d.o.o. Banja Luka.

Vrijednost ugovorenih radova je 18.713.999,35 KM sa PDV-om, a rok za izvođenje radova je 300 kalendarskih dana. U narednom periodu očekujemo potpisivanje i ugovora o vršenju nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji graničnog prelaza Svilaj, a odabrani vršilac nadzora je Design & QC d.o.o. Sarajevo.

Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj lociran je na sjevernoj granici Bosne i Hercegovine sa Republikom Hrvatskom , a planiran je na površini od 103.000 m2. Na novom graničnom prijelazu će biti posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, imaće četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH.

U sklopu novog graničnog prijelaza biće sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke. Prijelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu.