Potpisan ugovor sa kompanijom “Štrabag”

F
FENA
24.11.2008. u 13:11
0
26
Potpisan ugovor sa kompanijom “Štrabag”
0
Potpisan ugovor sa kompanijom “Štrabag”
U Banjoj Luci je danas potpisan Ugovor o koncesiji na 30 godina između Republike Srpske i austrijskog "Štrabaga“ i Protokol o početku gradnje prvih lotova mreže autoputeva u RS-u.
Ugovor, koji sadrži način finansiranja, projektovanja, izgradnje, korištenja i održavanja autoputeva, potpisali su uime RS-a premijer Milorad Dodik i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, a uime austrijske kompanije Rudolf Kraf, direktor projekata kompanije “Štrabag” za centralnu i istočnu Evropu i Feliks Kozelek, jedan od direktora “Štrabaga”.

Također, potpisani Protokol definiše početak izgradnje prvog autoputa Banja Luka-Doboj, autoputa Doboj-Vukosavlje- Jakeš i početak izrade projektne dokumentacije autoputa Banja Luka-Kupres.

Do marta trebalo bi da se izradi projektna dokumentacija autoputa Banja Luka-Doboj, odnosno lota 1, a, ukoliko budu riješeni imovinskopravni odnosi, polovinom 2009. godine trebalo bi da počne izgradnja ovog lota.

Ukupna investicija izgradnje autoputeva u RS-u, predviđena finansijskim planom ponuđača austrijske firme, iznosi 2.907.000.000 eura.

Predviđena investicija projekta izgradnje mreže autoputeva podrazumijeva izgradnju pravaca: Laktaši - Doboj 72 kilometra (468 miliona eura), Doboj - Jakeš dio koridora 5-C kroz RS 46 kilometara (276 miliona eura), Glamočani - Kupres 110 kilometara (milijarda i 100 miliona eura), Banja Luka - Novi Grad 71 (426 miliona eura) i Jakeš - Bijeljina 98 kilometara (637 miliona eura).

Premijer RS-a Milorad Dodik kazao je da je potpisivanje ovog ugovora kapitalna stvar za RS, koja će ne samo omogućiti bolju komunikaciju već i privredni razvoj.

Podsjetio je i da su pregovori sa “Štrabagom” trajali dvije godine, te da su uz strpljenje obje strane uspješno okončani.

Predstavnik austrijske kompanije Rudolf Kraf kazao je da je ovo veoma važan posao koji gleda ka Evropi te da će uticati kako na poboljšanje infrastrukture, tako i ukupne životne prilike.

Kraf je izrazio uvjerenje da će se u predviđenom roku ispuniti svi planirani poslovi.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a je još 16. oktobra prihvatila informaciju o prijedlogu ugovora o koncesiji za izgradnju autoputeva između RS-a i kompanije "Štrabag" i pored oštrih kritika opozicije da je austrijska kompanija pripremljenim ugovorom zaštićena od rizika malog prometa, od nepredvidivih političkih odluka i usvajanja za njih štetnih zakona, a zauzvrat ne daje nikakve garancije za dobro izvršenje posla.

Te kritike odbacili su kao neosnovane predstavnici Vlade RS-a, navodeći da se radi o poslu vrijednom nekoliko milijardi maraka.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić, ministri u Vladi i predstavnici “Štrabaga”.


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: