Banja Luka
0

Potpisan ugovor o nabavci 200 vagona za Željeznice RS-a

FENA
U Banjoj Luci su danas potpisani ugovori o nabavci 200 teretnih vagona za Željeznice Republike Srpske i modernizaciju postojeće te nabavci nove opreme za radioničke kapacitete za održavanje šinskih vozila.

Ovi projekti se realizuju u okviru ugovora između Vlade Republike Srpske i Republike Poljske o dodjeli kredita vezane pomoći u iznosu od 20 miliona eura, potpisanog u julu.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, te ambasador Poljske u BiH Andrzej Tyszkiewicz, koji je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog, te podsjetio da se s Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS-a pregovara i o mogućem kreditu od 20 miliona eura vlade Poljske, koji bi bio usmjeren u termoelektranu u Ugljeviku.

Direktor “Željeznica RS-a” Petko Stanojević podsjeća da se radi o savremenim vagonima, nosivosti 22,5 tona po jednoj osovini, a predviđeni su za brzine od 120 kilometara na sat.

Trenutno se na prugama Željeznica RS- ne može proizvesti ta brzina, odnosno ide sa i oko 60 kilometara na sat, ali Stanojević uvjerava da će “Željeznice RS-a” za oko godinu i po dana završiti remont i imati pružni pravac od Doboja do Banje Luke predviđen za “brzine od 120 kilometara na sat”.

Ministar Čubrilović potvrđuje da će Vlada RS-a pomoći “Željeznice RS-a” koje su prezadužene, ali potvrđuje da se odustalo od inicijative da se kroz naplatu pet feninga po litri goriva pomogne tom resoru u BiH.

“U projekte željezničkog saobraćaja za protekle četiri godine uloženo je više od 160 miliona KM, što je za oko tri puta veća investicija nego u prethodnom četvorogodišnjem periodu”, tvrdi Čubrilović.

Ističe i kako je “najveći dio posla” u fazi pripreme i da se njegova realizacija očekuje u naredne tri godine.

“U tom periodu će biti uloženo dodatnih 500 miliona KM”, kazao je, između ostalog, Čubrilović.

Direktor “Željeznica RS-a” nije precizirao kada će biti izmirena kašnjenja u plaćama radnicima na željeznici, zbog čega dva sindikata u tom preduzeću za septembar najavljuju i obustavu rada.