biznis
0

Potpisan ugovor o izradi idejnog projekta autoceste Tuzla - Orašje

FENA
Izvršni direktor Direkcije cesta FBiH Mirsad Dizdarević, u ime investitora, Vlade FBiH i Abdulah Bašić u ime Konzorcija koji će raditi Idejni projekat potpisali su danas u Tuzli Ugovor za izradu Idejnog projekta autoceste Tuzla - Orašje.

"Kada je u pitanju ovaj projekt, zbog teritorijalnih razgraničenja između Brčko Distrikta, Tuzlanske i Posavske županije postoje dvije varijante koje ćemo predložiti nadležnima u Distriktu. Prva je da Federacija BiH financira dijelove puta koji idu teritorijem županije, a da Brčko Distrikt financira svoj dio autoceste.

Druga varijanta, koja je i povoljnija za Federaciju BiH je da Federacija financira izgradnju kompletne autoceste, čime bi stekla prava i za upravljanje cijelom trasom", istaknuo je Nail Šećkanović, ministar prometa i komunikacija FBiH.

"Ova cesta je u vrhu prioriteta, zajedno s koridorom 5C i brzom cestom Lašva - Vitez - Travnik - Donji Vakuf. Tako trenutno imamo tri aktivna gradilišta na projektu autoput 5C, a do kraja ove godine planiramo otvaranje još jednog", kazao je Šećkanović.

Premijer Tuzlanske žuapnije Enes Mujić pozdravio je prisutne, a izvođačima zaželio mnogo uspjeha u realizaciji tog veoma važnog projekta za tu županiju, te izrazio želju i nadu da što prije budu u prilici voziti se ovim autoputem.

"Tuzlanska županija ima mnoge predispozicije za intenzivniji gospodrsko ekonomski razvoj, ali je do sada sve to bilo limitirano određenom vrstom cestovne blokade. Izgradnjom ove autoceste razbit ćemo tu blokadu, a građanima Tuzlanske županije omogućiti bržu i kvalitetniju vezu s rijekom Savom i dalje Republikom Hrvatskom, odnosno regijom", istaknuo je premijer Mujić.

Prisutnima se također obratio Samo Medved, predstavnik slovenačkih firmi iz sastava Konzorcija koji će raditi Projekat, a koji je naveo da se radi o zahtjevnom projektu koji za čitav Konzorcij predstavlja izazov, ali i iskazao spremnost svih članica Konzorcija da Projekt završe u predviđenom roku i na način kako to očekuje investitor.

Rok za izradu dvije nedostajuće studije i Idejnog projekta vrijednog 2.350.000 KM je 14 mjeseci, nakon čega bi se trebalo pristupiti izradi glavnog projekta, izboru izvođača.