{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan ugovor o formiranju “Krivaje 1884”

F
24.9.2008. u 15:35
0
4
Potpisan ugovor o formiranju “Krivaje 1884”
0
Potpisan ugovor o formiranju “Krivaje 1884”
Ugovor o formiranju “joint venture” preduzeća između Vlade FBiH, kao vlasnika državnog kapitala, “Krivaje” iz Zavidovića i preduzeća “Ferimpex”, kao investitora, potpisan je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.
Glavni potpisnici ugovora o formiranju novog preduzeća “Krivaja 1884” bili su direktori “Krivaje” i “Ferimpexa”, Nurija Prijić i Ismet Mujanović, dok su supotpisnici bili federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić i načelnik Općine Zavidovići Izet Bašić.

Također, potpisan je i Protokol o rješavanju otvorenih pitanja, a uz navedene potpisnike ugovora ovaj protokol je potpisao i premijer FBiH Nedžad Branković.

U novo zajedničko društvo “Krivaja 1884” “Krivaja” unosi 4,28 miliona KM, što čini 30 posto osnivačkog kapitala društva, dok će preostalih 70 posto kapitala osigurati “Ferimpex” unosom 10 miliona KM u novcu.

Prema navodima direktora “Ferimpexa” Ismeta Mujanovića ova kompanija će od 1. oktobra početi da ulazi u “Krivaju”, a nakon što budu riješene neke pravne obaveze počet će s radom a njen glavni partner bit će švedska “Ikea” .

Kako je najavljeno, radnicima će biti isplaćene neisplaćene
netoplaće i bit će im uplaćeno penziono osiguranje, tako da će svi radnici tokom 16 mjeseci, kako je kazao Mujanović, primati po dvije plaće, jednu neisplaćenu i jednu redovnu.

Premijer FBiH Nedžad Branković naglasio je da će Vlada nadzirati tok realizacije potpisanog ugovora iz razloga što je “'Krivaja' važna za Zavidoviće i tamošnji kraj".

Federalni minister energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo istaknuo je da će Vlada, odnosno ‘njegovo’ ministarstvo izdvojiti 350.000 KM pomoći “Krivaji” dok se “ne uhoda” novo preduzeće.

I predsjednik Sindikata “Krivaje” Vehbija Aličić izrazio je uvjerenje da će od danas 1.800 radnika “Krivaje” imati bolju budućnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: