biznis
0

Potpisan ugovor " Belupa" i "Farmavite"

FENA
U Koprivnici je danas potpisan Ugovor o strateškom povezivanju hrvatske farmaceutske kompanije „Belupo“ s bosanskohercegovačkom kompanijom „Farmavita“.

Ugovor, koji podrazumijeva "Belupovu“ kupovinu većinskog udjela u „Farmaviti“, potpisali su predsjednik Uprave „Belupa“ Stanislav Biondić i vlasnik „Farmavite“ Sead Babić.

Biondić je izjavio da se strategija „Belupa“ zasniva na organskom rastu kroz nove proizvode i nova tržišta te anorganskom rastu akvizicijama u regiji.

„Farmavitu" smo prepoznali kao pouzdanog partnera s dobrom tržišnom pozicijom i menadžmentom koji zna i razumije poslovanje brzo se prilagođavajući specifičnostima tržišta“, naglasio je predsjednik Uprave „Belupa“.

Babić je rekao da je njegova kompanija svjesna da strategija potpuno samostalnog tržišnog djelovanja nosi veliki rizik, a istodobno prateći tokove farmaceutskog tržišta lokalnog i globalnog opredijeli su se za strateški savez s „Belupom“.

Strateškim povezivanjem dviju kompanija „Belupo“ će nastaviti s jasno zacrtanom strategijom koja se temelji na razvoju globalnog poslovanja, jačanju tržišne pozicije u regiji, posebice Bosni i Hercegovini te mogućnošću otvaranja novih tržišta.

Zajedničko poslovanje dviju kompanija omogućit će za kratko vrijeme porast broja registriranih lijekova, bolju snabdjevenost tržišta od koje će korist imati krajnji kupci, pacijenti, a zavodima zdravstvenog osiguranja i bolnicama osigurat će se najbolja vrijednost za novac iz državnog proračuna.

"Farmavita" je osnovana 1991. godine kao veleprodaja lijekova i medicinskih proizvoda i u privatnom je vlasništvu. Firma je 2005. izgradila proizvodno-poslovni objekt i osigurala najmodernije kapacitete za licencnu proizvodnju lijekova te optimalne skladišne uvjete usklađene s važećim međunarodnim standardima. Kraj 2005. obilježen je GMP certificiranjem pogona i proizvodnom dozvolom za lijekove.

Lijekovi iz vlastitog proizvodnog asortimana "Farmavite" su tokom 2007. uvršteni na pozitivne esencijalne liste gotovo svih kantona u FBiH. Trenutno "Farmavita" ima sedamdesetak zaposlenika, od kojih 50 posto s visokom stručnom spremom.

Fleksibilni proizvodni kapaciteti, dobra tržišna pozicija, menadžment koji zna, razumije i kreira poslovanje brzo se prilagođavajući specifičnostima tržišta, pretpostavke su koje "Farmavitu" visoko pozicioniraju na ljestvici farmaceutskih kompanija interesantnih velikim proizvođačima lijekova za različite oblike poslovnih povezivanja.