{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan sporazum o saradnji Vlade RS-a i norveške kompanije "Statkraft"

F
29.1.2008. u 13:42
0
0
Potpisan sporazum o saradnji Vlade RS-a i norveške kompanije "Statkraft"
0
Potpisan sporazum o saradnji Vlade RS-a i norveške kompanije "Statkraft"
Predstavnici Vlade Republike Srpske potpisali su danas u Banjoj Luci Sporazum o saradnji u oblasti energetike s kompanijom „Statkraft“, najvećim proizvođačem električne energije u Norveškoj i jednog od vodećih u Evropi, a prvi projekt bi trebalo da bude izrada predstudije izvodljivosti za hidroelektrane u donjem toku Vrbasa.
Premijer Milorad Dodik ukazao je na važnost ovog dokumenta, koji definira međusobne obaveze vezano za igradnju hidropotencijala na donjem toku Vrbasa, a radi se o mogućnostima izgradnje malih hidroelektrana "Delibašino selo" do ušća Vrbasa u Savu i uređenje obala.

Na tom području, po podacima "Elektroprivrede RS-a" iz ranijeg perioda definirana je izgradnja četiriju objekata: HE Trn, HE Laktaši, HE Kosjerevo i HE Razboj.

Sporazumom je predviđeno da se izvrši ponovno ispitivanje svih mogućnosti i urade određeni idejni projekti kako bi se zatim sačinio i konkretan ugovor o visini ulaganja.

Generalni direktor kompanije Bard Mikkelsen kazao je da „Statkraft“ godišnje proizvodi oko 42 TWh električne energije i u 2006. ostvario je ukupne prihode više od dvije milijarde eura, imaju 165 hidroelektrana, a posluje u Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Bugarskoj, Srbiji i Rumuniji.

Mikkelsen je kazao da BiH ima velike hidropotencijale, te izrazio očekivanje da će njegova kompanija biti dobar partner u saradnji s RS-om, BiH i regijom i da su došli "kako bi ostali duže vrijeme".

„Statkraft" je u stopostotnom vlasništvu države Norveške.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu, koji je prisustvovao potpisivanju ovog sporazuma, kazao je da je ovo početak uspješne saradnje najveće kompanije u njegovoj zemlji i šire i RS-a.

"Ovo je prvi takav sporazum koji 'Statkraft' potpisuje u BiH", kazao je norveški ambasador.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: