biznis
0

Potpisan sporazum o saradnji RS-a i General Electrica

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik kompanije "General Electric International" (GE International) Ferdinando Beccali Falko potisali su danas u Banjoj Luci protokol o saradnji između Vlade RS i ove kompanije, kojim je planiranja saradnja u oblasti eneregetike, zdravstva, infrastrukture, saobraćaja, željeznice i drugih oblasti.

Iako nije precizirano kada se mogu očekivati i konkretni projekti, predsjednik "General Electrica" je kazao da ta kompanija može doprinijeti napretku infrastrukture, razvoju sistema zdravstvene zaštite i finansijskom sistemu zemlje, a posebno su zainteresirani za aviosaobraćaj i eneregetski sektor.

Vlada RS-a u ovakvoj saradnji, kazao je Dodik, vidi šansu za poboljšanje svoje tehnološke spremnosti u mnogim sektorima, te da se RS-u s ovom kompanijom pruža prilika za konkretne projekte koje Vlada neće propustiti.

Navodeći da je još rano govoriti o konkretnim ugovorima, Dodik je ipak podsjetio da je Skupština akcionara Željeznica RS-a jučer raspisala tender za projekt modernizacije željezničkog saobraćaja, za šta je ova američka kompanija zainteresirana.

Predsjednik „General Electrica“ je naveo da je današnji protokol zapravo nastavak saradnje obzirom na to da je dosta toga urađeno na polju zdravstvenog sektora i transporta u RS-u.

On vjeruje da je u ovom momentu u kojem se nalazi naša zemlja ovaj trenutak povoljan da ona postane centar svih dešavanja i napretka za cijelu regiju.

Potpisivanje ovog sporazuma danas je u izjavi novinarima pozdravio i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English, navodeći da želi da izrazi podršku svakoj inicijativi između SAD-a i BiH na svim nivoima.

"Sporazum sa 'General Electricom' predstavlja podršku prodaji roba i usluga kojima će se poboljšati transportna infrastruktura, proizvodnja električne energije i zdravstvena zaštita. To može biti važan element pozitivnih programa koje SAD žele promovirati širom BiH", rekao je English.