Sarajevo
0

Potpisan Sporazum o obnovi HE "Rama“

FENA
U Sarajevu je danas potpisan Sporazum o zajmu, finansiranju i projektu te Sporazum o arbitraži između njemačke KfW banke(Frankfurt na Majni ), Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosna (EP HZ HB) vrijedan 17 miliona eura i namijenjen za obnovu Hidroelektrane „Rama“.

Sporazum o zajmu, finansiranju i projektu kao i Sporazum o arbitraži uime BiH je potpisao ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, a uime KfW-a direktor KfW Ureda u Sarajevu Gerald Kuhnemund i glavni ekonomist Evropskog odjela i regionalni menadžer Kirk Mildner, dok je uime FBiH sporazum potpisao federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, a EP HZ HB generalni direktor Mato Matan Žarić.

Kako je istaknuto, od spomenutih 17 miliona eura sedam su grant sredstva od vlade Savezne Republike Njemačke, dok je preostalih 10 miliona zajam od KfW-a i poslužit će da se vijek HE "Rama“ produži za 20 godina, a snaga sa sadašnjih dva puta 80 na dva puta 100 megavata.

"Energija je sve više u fokusu kako u svijetu tako i u BiH i , stoga, ćemo s KfW-om pokrenuti još neke projekte, a razgovori o tome su u toku", rekao je ministar Vrankić.

Prema najavama direktora HZ HB Mate Matana Žarića to između ostaloga, podrazumijeva i izgradnju vjetroparka na području Hercegovine, a za sada se ispituje desetak lokacija.

Za projekt rekonstrukcije HE "Rama“, kako je najavljeno, bit će raspisan međunarodni tender i očekuje se da će sav posao biti završen do 2012. godine.

Potpisnici Supsidijarnog sporazuma između BiH (Ministarstva finansija i trezora, kao zajmoprimca) i FBiH (Federalnog ministarstva finansija kao supsidijarnog zajmoprimca) su ministri Vrankić i Bevanda.

Potpisnici Posebnog supsidijarnog sporazuma između FBiH i EP HZHB (kao izvršitelja projekta i dužnika) su ministar Bevanda i direktor Žarić.