biznis
0

Potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Kraljevine Španije

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i ambasador Kraljevine Španije u BiH Jose Maria Castroviejo y Bolibar potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak i imovinu.

Kako su na ceremoniji kazali potpisnici, ovaj sporazum između dvije zemlje ima veliki značaj u oblasti ulaganja i razmjene tehnologije između BiH i Kraljevine Španije.

Ministar Vrankić je istakao da ovim sporazumom dvije zemlje mogu ulagati i ostvarivati dohodak, a da on pri tome neće biti nepravedno dva puta oporezivan.

-Ovo je poziv privrednicima i investitorima ne samo u oblasti proizvodnje nego i nauke i tehnologije da mogu krenuti u međusobna ulaganju, a da ostvareni dohodak neće biti dva puta oporezivan, naglasio je Vrankić.

Ambasador Bolibar ocijenio je da će potpisani Sporazum povećati privrednu aktivnost i produktivnost fizičkih osoba te ekonomsku razmjenu između dvije zemlje.

Radi se o sporazumu koji približava BiH integraciji u Evropsku uniju i poboljšava odnose između dvije zemlje, kazao je ambasador Bolibar, navodeći da Španija ima veliko tržište koje može ponuditi BiH.

U posljednjih devet godina, Kraljevina Španija je uložila više od dvije milijarde eura u BiH.