{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan memorandum o uspostavljanju jače koordinacije bankarske supervizije

F
13.6.2008. u 13:53
0
0
Potpisan memorandum o uspostavljanju jače koordinacije bankarske supervizije
0
Potpisan memorandum o uspostavljanju jače koordinacije bankarske supervizije
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić i direktori agencija za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske (RS), Zlatko Barš i Slavica Injac, potpisali su u četvrtak u Sarajevu Memorandum o principima koordinacije bankarske supervizije i saradnji i razmjeni podataka i informacija.
Cilj ovog memoranduma je uspostavljanje jače koordinacije bankarske supervizije koja se zasniva na principima međusobne saradnje, uzajamnog povjerenja i poštivanja nezavisnosti u radu.

Jača koordinacija podrazumijeva informiranje CBBiH o aktivnostima i pitanjima bankarske supervizije s jedne, i informiranje agencija za bankarstvo o aktivnostima koje se odnose na jačanje monetarne i finansijske stabilnosti, s druge strane.

Saradnja, u skladu s ovim memorandumom, podrazumijeva razmjenu podataka i blagovremeno informiranje o bitnim pitanjima koja se odnose na poslovanje pojedinih banaka i stabilnost bankarskog sistema.

Svrha razmjene podataka i informacija je uočavanje slabosti u bankama, efikasnije identifikovanje potencijalnih rizika i blagovremeno prepoznavanje kriznih situacija, rasprava o uzrocima, zauzimanje odgovarajućih stavova te predlaganje mjera za prevazilaženje takvog stanja.

Saradnja obuhvata i objavljivanje podataka iz svojih nadležnosti, izgradnju međusobnog povjerenja, saradnju u oblasti primjene osnovnih Bazelskih principa i direktiva Evropske unije za efikasnu superviziju, rad u zajedničkim stručnim grupama, učešće u zajedničkoj edukaciji, te saradnju s drugim supervizorima.

CBBiH i agencije za bankarstvo mogu razmijeniti i druge podatke i informacije iz njihove nadležnosti, a koji su neophodni radi otklanjanja negativnih posljedica u cjelokupnom finansijskom sistemu.

Podaci i informacije bit će razmatrani na sastancima koordinacije bankarske supervizije, saopćila je Služba za odnose s javnošću CBBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: