{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan Memorandum o tehničkoj saradnji

F
14.6.2009. u 14:22
0
0
Potpisan Memorandum o tehničkoj saradnji
0
Potpisan Memorandum o tehničkoj saradnji
Ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Dragan Vrankić i ministar finansija Holandije Wouter Bos potpisali su u nedjelju u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o tehničkoj saradnji.
Radi se o dokumentu koji definira okviru buduće tehničke saradnje između dva ministarstva finansija za razdoblje 2009.-2011. godine.

Potpisnici su novinarima nakon ceremonije potpisivanja kazali da se ovim memoradumom potvrđuje obostrano zadovoljstvo u vezi s sadašnjom organizacijom zastupljenosti u zajedničkoj konstituentskoj skupini u Odboru Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Ministar Vrankić kaže da taj dokument još jednom potvrđuje opredijeljenost Holandije da pomogne BiH u strukturalnim reformama, te što prije ostvari željene ciljeve u vpogledu integracije u EU.

Projekt podrazumijeva razmjenu informacija o politici, procesu odlučivanja, zakonodavstvu, infrastrukturi i uslugama u oblastima mjerodavnosti potpisnika.

Saradnja će se ogledati u obliku konsultantskih posjeta stručnjaka, programa obuke ili studijskih posjeta, sudjelovanje na seminarima, radionicama i konferencijama u nekoj od država potpisnica.

Holandski ministar finansija Bos istaknuo je da će se Memorandum pomoći BiH u tehničkoj pripremi, npr. u vezi s budžetskom politikom, revizijom, carinama, te izrazio nadu da će to pomoći u podizanju tehničkog nivoa nadležnih službi.

Potpisnici dokumenta putuju u Budvu (Crna Gora) gdje se od 14. do 16. juna održava sastanak Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

U nedjelju je potpisan i projekt nazvan "Kreiranje lanca vrijednosti u svrhu stvaranja novih radnih mjesta", a potpisali su ga ministar za razvojnu saradnju Holandije Bert Koenders i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab.

Projekt su inicirali predstavnici vlasti u BiH, a pokrenut je u namjeri da se osigura pravovremen odgovor na trenutnu ekonomsku krizu. Vrijednost projekta je dva miliona američkih dolara, finansijer je Vlada Nizozemske, a provodit će ga Razvojni program UN-a (UNDP).

Projek je orjentiran na pomoć u razvoju poljoprivrednog potencijala u BiH povezujući male dioničare s malim i srednjim poduzećima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: