|

Potpisan Memorandum o razumijevanju između BiH i Češke

Potpisan Memorandum o razumijevanju između BiH i Češke
0
A
Anadolija
18.12.2012. u 14:23
0
komentara
0

dijeljenja
Potpisan Memorandum o razumijevanju između BiH i Češke
U Sarajevu se danas održava Poslovni forum Bosne i Hercegovine i Republike Češke u okviru kojega je potpisan Memorandum o razumijevanju između Češke razvojne agencije i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u vezi s implementacijom projekta "Podrška načelima slobodne trgovine i povećanje sigurnosti na tržištu BiH".
Memorandum su potpisali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ambasador Republike Češke Tomas Szunyog.

Šarović je nakon potpisivanja rekao da je današnji dan posvećen saradnji BiH i Češke koja je podržavala BiH na njenom evropskom putu sve ove godine.

"Ovo današnje potpisivanje Memoranduma je ustvari okvir za ono što mi radimo od 2010. Memorandum treba dati podršku, odnosno afirmaciju slobodnoj trgovini, a posebno podršku BiH za kvalitetu proizvoda u BiH i podršku koju Češka u kontinuitetu pruža BiH u infrastrukturi kvaliteta", kazao je Šarović.

On je također kazao da će Memorandum doprinijeti poboljšanju buduće saradnje BiH i Češke.

Ministar trgovine i industrije Republike Češke Martin Kuba, koji je prisustvovao potpisivanju, kazao je da je on u BiH doputovao sa predsjednikom Privredne komore Češke i pedesetak čeških privrednika.

"Češka na BiH dugoročno gleda kao na svog poslovnog partnera i dugoročno podržava sve korake Bih u procesu integracije i približavanja Evropskoj uniji", kazao je Kuba. On je također naglasio da Češka i finansijski pomaže BiH i da, i pored te pomoći, češki privrednici treba da traže neke zajedničke projekte u BiH.

"Iz tog razloga je danas ovdje prisutno 50 predstavnika različitih firmi koje imaju dobra iskustva kada je u pitanju energetika, saobraćajna infrastruktura, zaštita okoliša", kazao je Kuba. On je dodao da svi potencijali još nisu iskorišteni ni iscrpljeni.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je kazao da BiH ima dobar politički ambijent sa Republikom Češkom, da nema otvorenih pitanja i da se ne trebaju plašiti češki investitori da investiraju u BiH.

On je dodao da će potpisivanje Memoranduma sigurno unijeti povjerenja, bolju komunikaciju i osnažiti vanjskotrgovinsku razmjenu BiH i Češke.

"Obim vanjskotrgovinske razmjene, koji iznosi oko 200 miliona KM, realno ne odgovara našim prijateljskim odnosima i našim mogućnostima", kazao je Bojić i pozvao češke investitore, gospodarstvenike da slobodno dođu u BiH jer će im Vanjskotrgovinska komora biti na raspolaganju.

Predsjednik Privredne komore Češke Petr Kužel je kazao da treba povećati obim investicija vezano za ulaganja u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.