{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan kolektivni ugovor za Energopetrol

F
23.4.2008. u 16:28
0
0
Potpisan kolektivni ugovor za Energopetrol
0
Potpisan kolektivni ugovor za Energopetrol
Sindikat i poslovodstvo "Energopetrola" danas su u Domu sindikata BiH u Sarajevu potpisali kolektivni ugovor za ovu kompaniju.
Ugovor koji prvi put reguliše prava, obaveze i naknade za rad u ovom privrednom društvu, nakon privatizacije od konzorcija MOL/INA potpisali su direktor Franjo Božić i predsjednik Koordinacionog odbora sindikata "Energopetrola" Nusret Mamić.

-Kao što smo bili odlučni da Konzorcij MOL/INA dođe i dokapitalizira "Energopetrol", isto
tako smo odlučni na dosljednoj implementaciji potpisanog ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola" između Vlade Federacije BiH i Konzorcija MOL/INA - izjavio je Mamić.

Predstavnici sindikata su istakli da se radi o prvom kolektivnom ugovoru koji se zaključuje u ovoj branši te da su pregovori koji su mu prethodili bili korektni i na partnerskoj osnovi. Cijene da je ugovor odraz realnog stanja i da daje polaznu osnovu za poboljšanja.

Minimalna plaća je 461 KM, predviđena je i stimulacija 20 posto (plus, minus) te usklađivanje minimalne cijene rada kada troškovi života porastu iznad pet posto.

"Energopetrol" ima 61-godišnju tradiciju na ovom prostoru, podsjetio je direktor Božić dodajući da je namjera Konzorcija MOL/INA da stvori respektabilnu kompaniju koja će poslovati i izvan granica BiH. Kolektivni ugovor je, prema njegovim riječima, samo prvi korak koji garantuje svim zaposlenim jednak tretman.

Mamić je kazao da je u "Energopetrolu" trenutno zaposleno 924 radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: