biznis
0

Potpisan aneks sporazuma između Vlade FBiH i mostarskog "Aluminija"

FENA
Premijer FBiH Ahmet Hadžipašić i predsjednik Nadzornog odbora “Aluminija” Mostar Ivo Lasić potpisali su danas u Sarajevu Aneks 1 na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i “Aluminija” d.d. Mostar, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Predmet Aneksa jeste izmjena Sporazuma koja se odnosi na obavezu objavljivanja istovremeno i pod istim uvjetima objedinjenog javnog poziva kompanijama s međunarodnim ugledom u proizvodnji i preradi aluminija za dostavljanje ponuda za kupovinu 88 posto kapitala “Aluminija” d. d. Mostar.

Izmjena je napravljena radi transparentnosti cjelokupnog procesa privatizacije “Aluminija". Zbog toga su danas zadovoljstvo izrazili učesnici sastanka, posebno ističući razumijevanje i međusobnu suradnju Vlade FBiH i “Aluminija” Mostar u dosadašnjim aktivnostima na tom planu.

"Uvjeren sam da će na ovaj način biti odabran najpovoljniji kupac, koji će biti sposoban da unapređuje i prodaje proizvodnju, razvija prerađivačke kapacitete i, na tim osnovama, poveća broj zaposlenih u “Aluminiju”, kazao je federalni premijer Hadžipašić. On se nada da će to biti model za privatiziranje i drugih uspješnih kompanija u BiH.

Potpisivanju su prisustvovali generalni direktor “Aluminija” Mijo Brajković i koordinator aktivnosti za izradu prijedloga sporazuma i dokumenata za prodaju 88 posto kapitala ove kompanije Enes Ganić.

Brajković je naglasio da je upravo njima u “Aluminiju” interes da se izabere najkvalitetniji partner i da se čitav proces okonča transparentno, bez ikakvih sumnji.

"Naš je interes također da u skladu s dogovorenim realiziramo obaveze prema svim radnicima 'Aluminija', kazao je Brajković.