Avdo Rapa
0

Postojeći Zakon o privrednim komorama u FBiH je prevaziđen

FENA
Postojeći Zakon o privrednim komorama u Federaciji BiH je prevaziđen u smislu boljeg organiziranja komora pri zastupanju interesa privrednih subjekata kod nadležnih organa vlasti, izjavio je Feni potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Avdo Rapa.

Vlada Federacije BiH, po njegovim riječima, svojim godišnjim programom rada utvrdila je i donošenje novog zakona o komorama, koji se priprema u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

To zakonsko rješenje još nije sačinjeno, a prema dogovoru u Ministarstvu, tokom devetog mjeseca trebalo bi ga utvrditi u radnom tekstu za Vladu. Izmjene su predviđene u okviru postojećeg zakona.

Rapa kaže da bi novi zakon trebalo utvrditi čvršće odnose s organima vlasti i stručnim službama u vladama BiH i FBiH, radi osiguranja poslovnog ambijenta za privredne subjekte, bolju promociju izvoza, adekvatniju pomoć na projektima koji se finansiraju iz budžeta i izvan BiH, boljoj zaštiti domaće proizvodnje uz osiguranje kvalitetnih proizvoda i usluga i smanjenje debalansa u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Zagovara se, ističe Rapa, članstvo privrednih subjekata u komorama, činom upisa u sudski registar, čime bi komore bile legitimni zastupnik privrede u cijelosti, što je praksa u većini zemalja Evropske unije, s kojima BiH i Federacija BiH imaju najveću vanjskotrgovinsku razmjenu, kao i u zemljama okruženja s kojima je također velika vanjskotrgovinska razmjena i tradicionalno uspostavljeni poslovni odnosi.

"Boljom internom organizacijom uspostavio bi se adekvatan komorski sistem, s jasno utvrđenim nadležnostima po teritorijalnom principu" kazao je Rapa.