Nakon sastanka
0

Postignut dogovor oko plaćanja duga za plin

Sarajevo-x.com
Današnji sastanak premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića sa direktorima „BH GAS“-a i „Energoinvest“-a Almirom Bečarevićem i Džemailom Vlahovljakom, zajedno sa kantonalnim ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša Abidom Jusićem, te predstavnikom Ministarstva finansija KS Hidajetom Arnautovićem i čelnicima javnih komunalnih preduzeća „Sarajevogas“ i „Toplane“ donio je konkretne rezultate u rješavanju problema oko plaćanja gasa prema ruskom isporučiocu.

Kako je danas dogovoreno, resorno kantonalno ministarstvo će , u saradnji sa Ministarstvom finansija Kantona Sarajevo, a na osnovu obećanih preliminarnih Izvještaja o poslovanju i podnesenih ugovora i faktura za utrošenih gas u 2008. godini od strane „SARAJEVOGAS“-a i „Toplana“, na kojima insistira premijer Kantona Sarajevo, pripremiti za sjedinicu Vlade KS zakazanu za ponedjeljak, 16. marta 2009. godine, zaključak o isplati dijela sredstava na ime pokrića gubitaka iskazanih po izvještaju o poslovanju KJKP „Toplane“ za 2008 godinu u iznosu do 3 miliona KM.

Preostala nedostajuća sredstva za pokriće gubitaka , do 15 miliona KM, koja su navedena u Izvještaju, biće predviđena u Prijedlogu Budžeta Kantona Sarajevo za 2009. godinu, na poziciji „ pokrića dijela gubitaka u poslovanju iznad visine kapitala KJKP „Toplane, Sarajevo“, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Današnjim dogovorom stekli su se uslovi da „BH GAS“ krene u izmirivanje dijela dugovanja prema ruskom isporučiocu, a čime bi se izbjegla najavljena obustava isporuke gasa prema BiH i Sarajevu.