Novotel
22

Postaje dio AccorHotelsa: Hotel Bristol mijenja ime i upravitelja

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Strateški partner AccorHotelsa za istočnu Evropu Orbis Group objavio je ove sedmice kako je potpisao franšizni ugovor s lokalnim partnerom i investitorom Al Shiddi Groupom o pripajanju sarajevskog hotela Bristol mreži Novotel hotela.

Kako se navodi u saopćenju, postojeći hotel Bristol priključit će se ovoj mreži u trećem kvartalu ove godine, čime će biti označeno širenje Orbisa na balkansku regiju i istočnu Evropu. Tada će promijeniti ime i upravu.

Predsjednik i izvršni direktor Orbis Hotel Groupa Gilles Clavie kazao je kako je Bosna i Hercegovina obećavajuće tržište s velikim potencijalom za hotele s međunarodnim brendovima.

"Naša namjera je veoma jasna: želimo razviti našu mrežu hotela na Balkanu i istočnoj Evropi i dalje jačati našu lidersku poziciju", rekao je Clavie.

Novotel Sarajevo, dosadašnji hotel Bristol, nudi kapacitet od 186 soba, ima sedam konferencijskih sala, restoran, fitness i welness centre, te unutrašnji bazen.

"Zadovoljni smo što smo ušli u partnerstvo s AccorHotels/Orbis Groupa i izabrali smo Novotel brend zbog njihove globalne snage i priznanja u pružanju usluge", rekao je Sulaiman Al-Shiddi iz Al Shiddi Groupa.

Dodao je kako će Al Shiddi Group nastaviti razvijati projekte u vezi s nekretninama na visokom nivou u BiH i regiji, među kojima su SCC i Poljine Hills. Osim ovog projekta, Al Shiddi Group je potpisao ugovor o franšizi sa Swisstoelom koji je također dio AccorHotelsa, za razvoj urbanog odmarališta sa 2018 soba u Sarajevu koje se treba otvoriti 2018. godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Historija hotela Bristol datira još od prije Drugog svjetskog rata kada se nalazio pored nekadašnje željezničke stanice kojom su prolazili vozovi na relaciji Dubrovnik – Beograd. I tih davnih vremena bio je mjesto za odmor poslovnih ljudi koji su putovali na ovoj relaciji. Na današnjoj lokaciji izgrađen je krajem 1960-ih godina. Tokom rata je devastiran, a obnovio ga je Al Shiddi Group. Uloženo je 30 miliona KM, a otvoren je 2011. godine. Većinu gostiju, čak 92 posto, i danas čine poslovni ljudi.

Orbis Hotel Group je najveća mreža hotela u Poljskoj i istočnoj Evropi. Ima ugovore sa 117 hotela i vlasnik je licence svih AccorHotel brendova u 16 zemalja: BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litvanija, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija.