biznis
0

Poslovodstvo 'Žice' odbacilo navode o nezakonitostima u privatizaciji

FENA
Poslovodstvo sarajevskog preduzeća "Žica" danas je na konferenciji za novinare odbacilo navode o nezakonitostima u privatizaciji istakavši da je "Žica" primjer uspješne privatizacije te da je to rijedak industrijski objekt koji se nalazi na putu uspješnog restukturiranja.

"Javnosti je Finansijska policija ovaj poduhvat predstavila kao kriminal čime je nanesena šteta društvu Žica, a i firmama koje su bile investitori", istakao je član Nadzornog odbora društva Ante Domazet.

Po njegovim riječima, iznesena je neistina o kršenju Zakona o privatizaciji zato što je Nadzorni odbor "Žice" donio odluku da se imovina tog preduzeća upotrijebi kao kolateral za kredit iz koga su finansirana ulaganja u "Žicu".

"Ta operacija ne samo da nije zabranjena zakonom nego je čak izričito u ugovoru koji smo imali s Agencijom za privatizaciju, formulirana kao aktivnost koja se ne zabranjuje", istakao je Domazet.

Kako je poznato, Ortačka grupa (koju su činili Ans Drive, Geneco i Unipromet) na četvrtom međunarodnom tenderu kupila je 67 posto državnog kapitala za 1,1 milion KM uz obavezu prijema 30 novih radnika i ulaganja 10 miliona KM.

"«Ovo je jedina proizvodna firma u BiH u koju je u prvoj godini nakon privatizacije uplaćeno 10 miliona KM. Primljeno je 116 novih radnika, tako da 'Žica' danas upošljava 246 radnika. Kupoprodajnu cijenu izmirili smo od naših sredstava i to možemo potvrditi dokumentacijom", istakao je direktor "Uniprometa" Muhamed Pilav.

On je kazao da je plan bio da se uloži i više, ali to nije realizovano jer je od privatizacije u "Žici" postojala određena struktura ljudi predvođena predsjednikom sindikata koja je počela praviti probleme i kupac je bio onemogućen da izvrši kvalitetno restrukturiranje i dodatna ulaganja.

Domazet je kazao da je na Nadzornom odboru donesena sasvim zakonita odluku o upotrebi imovine "Žice" kao kolaterala. Međutim, nakon realizacije, uslijedila je reakcija od sindikata kako se imovina "Žice" zalaže i kako joj prijeti uništenje.

"U krugu grupe koja je privatizirala 'Žicu', procijenili smo situaciju i zalagao sam se da tu odluku promijenimo, odnosno stavimo van snage odluku da se upotrijebi imovina 'Žice' kao kolateral, već da se pređe na vlastitu imovinu investitora", dodao je Domazet.

Pitanje upotrebe imovine firme koja se privatizira za razne operacije, kako je kazao Domazet, vrlo je diskutabilano u cijelom pravnom sistemu privatizacije u FBiH.

"Sredinom marta pokrenuta je incijativa za izmjenu zakona kojom se željelo unijeti u zakon da je zabranjeno upotrebljavati imovinu firme u koju se ulazi kao koleteral za investicije. Dakle, to je inicijativa...", kazao je Domazet napominjući da su uz koleteral "Žice" imali i vlastito jemstvo svojom imovinom.

"Nakon što je realiziran kredit pokrenuli smo aktivnost da se kolateral zamijeni vlastitom imovinom investitora, tako da je danas "Unipromet" jedini od Ortačke grupe ostao kao vlasnik i on je založio imovinu za hipoteku tom kreditu", kazao je Domazet.

Praktično, to znači da je danas imovina "Uniprometa" garant za kredit čija su sredstva uložena u "Žicu".

"Nadam se da će ova anegdotalna situacija biti što prije prevaziđena time što će ovakve prijave biti odbačene kao potpuno neosnovane. Ako smo mi napravili kriminal onda je to slom pravnog sistema i dovođenje investitora u pravnu nesigurnost kakva nema premca u zemljama u tranziciji", naglasio je Domazet.

Direktor "Žice" Hrusto Tupković rekao je da preduzeće bilježi rast ukupnog prihoda i fizičkog obima proizvodnje i da se popravlja konkurentna sposobnost "Žice" na regionalnom tržištu. Radnici preduzeća, po njegovim riječima, imaju plaće koje su za 120 KM veće u odnosu na prosjek plaća u prerađivačkoj industriji.