{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslovno povjerenje u Kantonu Sarajevo prožeto blagim optimizmom

F
30.6.2008. u 12:12
0
0
Poslovno povjerenje u Kantonu Sarajevo prožeto blagim optimizmom
0
Poslovno povjerenje u Kantonu Sarajevo prožeto blagim optimizmom
Ekonomski institut Sarajevo prezentirao je danas rezultate istraživanja poslovnog povjerenja u Kantonu Sarajevo (KS) u prvom polugodištu ove godine, a koji pokazuju da se s blagim optimizmom ocjenjuje stanje privrede u pogledu smjera kretanja poslovne okoline i uspješnosti poslovanja kompanija.
Ekonomski institut je, prema riječima direktora i voditelja istraživačkog projekta Ante Domazeta, uz podršku Vlade KS-a u prošloj godini razvio poseban indeks poslovnog povjerenja u KS-u (IPOKS) koji pokazuje raspoloženje poslovne zajednice u pogledu ključnih indikatora poslovanja kompanija.

Drugi val istraživanja poslovnog povjerenja u KS-u u prvom polugodištu proveden je putem ankete na uzorku od 314 kompanija, kazao je Domazet.

Indeks poslovnog povjerenja u KS-u za prvo polugodište 2008. (IPOKS-1) izražava percepciju menadžera o kretanju privrede u tom periodu i u odnosu na stanje drugog polugodišta 2007. iznosi 107,34 posto. Budući da se neutralno stanje, u kome uvjeti poslovne okoline i performanse privrede ostaju isti, obilježava sa 100, može se zaključiti da sadržaj poslovnog optimizma u prvom polugodištu 2008. sa 7,34 nadmašuje neutralno stanje poslovnog povjerenja.

Indeks poslovnog povjerenja kojim se predviđa razvoj situacije u privredi u drugom polugodištu ove godine u odnosu na stanje u prvom (IPOKS-2) iznosi 128,56.To pokazuje da su predviđanja za drugo polugodište u velikoj mjeri prožeta poslovnim optimizmom.

Kao osnovne prepreke biznisu navode se visoke cijene javnih usluga, široko prisustvo crne i sive ekonomije, nizak obim i niska transparentnost u dodjeli državne pomoći, korupcija i organizirani kriminal.

Iznenađujuće, najmanju prepreku biznisu čini nedovoljna tražnja, dok iza nje slijede neefikasna promocija izvoza i slobodna trgovina u okviru CEFTA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: