biznis
0

Poslovni rekordi Hidrogradnje na tržištu Libije

FENA
Bh. kompanija Hidrogradnja Sarajevo je jedina strana firma koja je ostvarila poslovni rekord - 40 godina uspješnog poslovanja na području Libije u kontinuitetu.

Izvršna direktorica firme Silvana Marić izjavila je Feni kako trenutno u Libiji Hidrogradnja izvodi tri velika projekta: projekt vanjske katodne zaštite u vrijednosti od 14 miliona KM, vodosnadbijevanja naseljenih mjesta u oblasti Sirk, u vrijednosti oko 50 miliona KM, te projekt vodosnadbijevanja i gradnje jednoga velikog rezerovara površine “nogometnog stadiona”, u vrijednosti oko 24 miliona KM.

"Imamo predano još nekoliko ponuda koje razmatraju investitori i državne institucije u Libiji. Vrijednost tih projekata iznosi oko 150 miliona eura. Odgovori investitora očekuju se narednih mjeseci", kazala je Marić, istaknuvši veoma uspješnu saradnju s libijskim investitorima i vlastima.

U vezi s tim je navela i skoro formiranje mještovite firme u Libiji sa dugogodišnjim partnerima u toj zemlji koji će imati 35 posto vlasništva, dok će 65 posto vlasništva u kompaniji imati Hidrogradnja.

Hidrogradnja je, osim u Libiji, prisutna na tržištu Hrvatske gdje sudjeluje u projektima izgradnje autoputeva, dok se u Njemačkoj bavi poslovima visokogradnje.

Izvršna direktorica Hidrogradnje kao najveće probleme kompanije u poslovanju navodi domaće bh. tržište i stanje u oblasti građenja budući da uglavnom može dobiti poslove podizvođača.

"Problemi su tenderske procedure u kojima domaće vlasti ne vode računa o zaštiti domaćih firmi, tako da se za određene projekte stavljaju takvi pretkvalifikacijski uvjeti koje nijedna od domaćih kompanija ne može zadovoljiti", kazala je Marić, navodeći kao primjer izbor izvođača radova za izgradnju sarajevske obilaznice.

Po njenim riječima uvjeti su bili tako postavljeni da nijedna domaća firma nije mogla ući u partnerstvo sa stranim partnerom a domaće respektabilne građevinske firme mogle su dobiti samo “ponižavajuću” ulogu podizvođača.

Osim tenderskih procedura, kao probleme na domaćem tržištu izvršna direktorica Hidrogradnje je još navela neuređenost tržišta, odsustvo rada određenih inspekcija, prisustvo sive ekonomije, nelojalnu konkurenciju te razne mahinacije pri dodjeli ugovora.

Hidrogradnja zapošljava na domaćem i inozemnom tržištu 1.300 radnika.