Sarajevo
0

Poslovna konferencija “Kako brže u Evropu?”

Sarajevo-x.com
Asocijacija poslodavaca Bosne i Hercegovine domaćin je konferencija koja će okupiti poslovne ljude Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana i Evropske unije, najviše predstavnike vlasti Bosne i Hercegovine kao i političke i diplomatske predstavnike Evropske unije u Sarajevu 22. i 23. oktobra 2009.

Cilj konferencije je podrška bh. poslovnoj zajednici u usklađivanju prema evropskim standardima te prilagođavanju novim uslovima na tržištu. Organizacija ovog susreta je rezultat prošlogodišnjeg susreta predsjednika Asocijacije poslodavaca BiH Nihada Imamovića sa predsjednikom Evropske komisije Jose Manule Barrosom i generalnim sekretarom BUSINESSEUROPE Philippe de Buckom. Konferenciju će otvoriti visoki predstavnik Valetin Inzko, a prisutnim će se obratiti i članica Evropskog parlamenta Doris Pack koja u Sarajevo stiže samo zbog ove konferencije.

Značajnu podršku organizaciji ove konfenerncije pružilo je Udruženje poslodavaca Slovenije (ZDS). Predsjednik ZDS-a Borut Meh je jedan od uvodničara. On je i potpredsjednik BUSINESSEUROPE-a, renomiranog udruženja koje okuplja poslodavace iz Evropske unije s ciljem provedbe reformu koje će osigurati ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, integraciju evropskog tržišta, te transparentnost, efikasnost i funkcionalnost EU. Pored njega, skupu će se obratiti i generalni sekretar BUSINESSEUROPE-a Phillipe de Buck, te predstavnici Evropske komisije koji će predstaviti najnovije viđenje iz Brisela u vezi sa procesom pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, kao i finansijske tokove između zemalja članica EU i onih koje to žele biti. Aktivno učešće imaće predstavnici Centra za poslodavce jadranske regije koji okuplja poslodavace Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Asocijacija poslodavaca BiH zastupa interese poslodavaca i ekonomije u procesu izgradnje povoljno poslovnog okruženja u državi koji uključuje predstavnike vlasti i sindikata. Jedan od zadataka Asocijacije je da sa predstavnicima vlasti radi na uklanjanju zakonskih barijera koje stoje na putu unapređenja poslovanja svih privrednih subjekata u BiH.