biznis
0

Poslovna klima u SAD-u najgora za 27 godina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američke kompanije su suočene sa uvjetima poslovanja koji su najgori za 27 godina, što je posljedica produbljivanja jednogodišnje recesije, pokazali su rezultati kvartalnog istraživanja koje je danas objavilo američko Nacionalno udruženje poslovnog sektora (NABE).

Prema najnovijim podacima, slabljenje američke privrede se nastavilo i u četvrtom kvartalu 2008, a većina ispitanika očekuje još brže smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009., prenijela je agencija Reuters.

U SAD, čija je privreda ušla u recesiju u decembru 2007., postoji zabrinutost da bi slabljenje, podstaknuto krahom domaćeg tržišta nekretnina, moglo biti najveće od Drugog svetskog rata.

"Podaci NABE govore da su nastali najgori uvjeti za poslovanje otkako je počelo da se vodi takvo istraživanje 1982. godine, što je potvrda produbljavanja recesije u SAD u četvrtom kvartalu 2008.", izjavila je portparol udruženja Sara Johnson.

U okviru istraživanja NABE, kojim je u periodu od 17. decembra do 8. januara bilo obuhvaćeno 105 članova tog udruženja, oko 47 odsto ispitanika odgovorilo je da se suočava sa padom tražnje usluga i robe, što je najveći procenat od početka istraživanja, dok je samo 20 odsto njih zabilježilo povećanje, najmanje od 1982..