|

Poslodavci u FBiH prvi put imaju pravo na naknadu štete zbog neopravdanog kažnjavanja

Poslodavci u FBiH prvi put imaju pravo na naknadu štete zbog neopravdanog kažnjavanja
11
M. N.
14.11.2019. u 16:27
11
komentara
11

dijeljenja
Poslodavci u FBiH prvi put imaju pravo na naknadu štete zbog neopravdanog kažnjavanja
Zakon o prekršajima FBiH prvi put predviđa mogućnost naknade štete zbog neopravdanog kažnjavanja, rečeno je na radionicama o pravima i obavezama u postupku inspekcijskog nadzora koju je orgaiziralo Udruženje poslodavaca FBiH danas u Zenici i Tešnju.
Kako je učesnicima radionice naglasila voditeljica radionice Dijana Ružić, pravo na naknadu štete zbog neopravdanog kažnjavanja ima osoba kojoj je pravosnažnim rješenjem bila izrečena prekršajna kazna ili zaštitna mjera, a kasnije je povodom vanrednog pravnog lijeka prekršajni postupak obustavljen. Ovo pravo ne može se realizirati u slučaju ako je povodom zahtjeva za ponavljanje prekršajnog postupka na štetu okrivljenog novi postupak obustavljen usljed smrti ili kakvog trajnog duševnog oboljenja okrivljenog nakon učinjenog prekršaja, ako je novi prekršajni postupak obustavljen zbog zastare gonjenja do koje je došlo zbog nedostupnosti okrivljenog, odnosno, ako je okrivljeni svojim lažnim priznanjem ili na drugi način namjerno prouzrokovao svoje kažnjavanje, osim ako je na to bio prinuđen.

"Zakon predviđa i pravo na naknadu štete za osobu koja je bila zadržana u prekršajnom postupku pa je postupak obustavljen, koja je usljed greške ili nezakonitog rada sudije neosnovano zadržana duže nego što zakon dozvoljava", naglasila je Ružić.

Također, osoba kojoj je u prekršajnom postupku neopravdano izrečena novčana kazna, zaštitna mjera oduzimanja imovinske koristi ili zaštitna mjera oduzimanje predmeta, ima pravo na vraćanje plaćene novčane kazne, oduzete imovinske koristi, predmeta ili novčane vrijednosti oduzetog predmeta.

"Važno je istaknuti da se smatra da je osoba neopravdano kažnjena ako je u slučaju preinačenja ili ukidanja pravosnažnog rješenja o kažnjavanju postupak protiv nje obustavljen ili je donijeto oslobađajuće rješenje, usljed toga što je utvrđeno da radnja nije prekršaj ili što postoje osnovi koji isključuju odgovornost učinitelja prekršaja ili što nije dokazano da je ta osoba učinila prekršaj“, istakla je Ružić.Vraćanje novčanog iznosa ne može zahtijevati kažnjena osoba koja je svojim lažnim priznanjem prouzrokovala kažnjavanje. Poslije smrti neopravdano kažnjene osobe naknadu štete, odnosno, vraćanje novčanog iznosa, mogu tražiti bračni partner i srodnici koje je ta osoba po zakonu bila dužna izdržavati.

Pravo neopravdano kažnjene osobe da traži naknadu štete, odnosno, vraćanje novčanog iznosa zastarijeva za jednu godinu od dana pravosnažnosti rješenja, odnosno, rješenja kojim je prekršajni postupak bio obustavljen. Zastara se prekida podnošenjem zahtjeva nadležnom organu, ministarstvu ili upravi nadležnoj za poslove prekršaja.

Ovlaštena osoba dužna je da se zahtjevom za naknadu štete obrati nadležnom organu, ministarstvu ili upravi nadležnoj za poslove prekršaja, radi sporazuma o postojanju štete i visini naknade. Ako do sporazuma ne dođe u roku od tri mjeseca od dana prijema zahtjeva, ovlaštena osoba može nadležnom sudu podnijeti tužbu za naknadu štete protiv FBiH, kantona, grada ili općine u zavisnosti u korist čijeg budžeta je plaćena novčana kazna, oduzeta imovinska korist, uknjižen oduzeti predmet ili novčana vrijednost oduzetog predmeta.

Zahtjev za vraćanje novčanog iznosa podnosi se organu uprave nadležnom za finansije.

Na radionicama u Zenici i Tešnju predstavljen je i Priručnik "Prava i obaveze poslodavaca kod vršenja inspekcijskog nadzora", a radionice su održane i u Goraždu, Bihaću, Mostaru i Tuzli. Predviđeno je da se održi još jedna radionica u Sarajevu. Tokom radionica predstavnici privatnih i javnih kompanija su mogli direktno sa stručnjakom iz ove oblasti razmijeniti stavove i iskustva o postupku inspekcijskog nadzora.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...