biznis
0

Posljednja fabrika Levi's-a u SAD

Klix.ba
Jedan od simbola Amerike, proizvođač džinsa Levis Straus zatvorio je u četvrtak svoju posljednju fabriku u SAD-u.

Od kraja marta, kada je planirano i zatvaranje fabrika u Kanadi, Levisove farmerke se više neće proizvoditi u Sjevernoj Americi.

U San Antoniju u državi Teksas, u decembru prošle godine otpušteno je 800 zaposlenih koji su u toj fabrici radili po 20 i više godina. Njima će, kako procjenjuju poznavaoci ekonomskih prilika u Teksasu, biti teško da pronađu novi posao, jer je većina proizvodnih kapaciteta tekstilne industrije već izmještena u druge zemlje, poput Kine, gdje je radna snaga izuzetno jeftinija.

Već duže vrijeme Levis se nalazi u veoma teškoj situaciji jer su se prihodi smanjili za skoro 50 odsto, a prodaja i dalje ima tendenciju pada. Ovo ipak nije u potpunosti demoralisalo vrh Levisa te tvrde da će kompanija ipak preživjeti.

Od 1996. godine, prihodi kompanije Levis su sa 8 milijardi dolara pali na oko 4 milijarde godišnje. Poznavaoci tržišnih prilika kažu da Levisovi klasični proizvodi nisu dovoljno konkurentni proizvodima koje plasiraju firme poput Tommi Hilfigera i sličnih.

Razlog slaboj popularnosti Levisa se nalazi i u činjenici da tržištu nije ponudio izobilje stilova, boja i krojeva, te ga američki i svjetski tinejdžeri doživljavaju kao proizvođača garderobe za starije.

Drugi problem kompanije Levis je to što je džins materijal danas mnogo jeftiniji nego što je bio osamdesetih godina prošlog vijeka. Uprkos tome sto je kompanija pokušala da primami one sa plićim džepom novom proizvodnom linijom džinsa ”Levi Strauss Signature,” zarada od skromnih 20 dolara po paru farmerki nije uvecala profit.

Kompanija, koju je 1853. godine osnovao bavarski imigrant Levi Straus, danas ima pogone u više od 160 zemalja. Prve farmerke u Americi napravio je 1873. godine zajedno sa krojačem iz Nevade, Jakobom Dejvisom.

Posljednji par farmerki proizveden u Sjedinjenim državama izasao je iz danas zatvorene fabrike u San Antoniju. Krajem marta ove godine, Levis će zatvoriti i tri svoje fabrike u Kanadi, čime će i zvanično prestati proizvodnja čuvene džins garderobe u Sjevernoj Americi.

VOA