biznis
0

Poskupljenje struje možda od aprila 2007.

www.biznis.ba
Iako elektroprivrede u FBiH najavljuju da će tražiti formiranje novih cijena struje početkom sljedeće godine, iz Državne regulatorne komisije Bosne i Hercegovine (DERK BiH) ističu da nove cijene, ako ih i bude, ne bi mogle biti uspostavljene prije 1. aprila 2007. godine.

"Za izmjene tarifnih stavova ili cijena struje potrebno je provesti transparentnu javnu raspravu, u koju će biti uključeni svi zainteresovani faktori. A s obzirom da za to treba vremena, nemoguće je da do poskupljenja dođe prije aprila, ako ga uopšte i bude", rekao je za Nezavisne novine Edin Zametica iz DERK-a. Iz "Elektroprivrede HZHB", koja iz vlastitih proizvodnih kapaciteta obezbjeđuje jednu trećinu struje za svoje korisnike, raspisali su tender za nabavku nedostajuće struje. "Zahtjeva za izmjenu cijena će sigurno biti, jer mi struju moramo kupiti iz inozemstva i od cijene te struje zavisi i cijena struje koju mi konačno isporučujemo", rekao je direktor EP HZHB Vlado Marić.

U Federalnoj regulatornoj komisiji (FERK), koja donosi konačnu odluku o cijeni struje u Federaciji Bosne i Hercegovine, pojašnjavaju da za promjenu cijene, bilo da se radi o povećanju ili smanjenju, neko treba da podnese zahtjev, a trenutno takvih zahtjeva nema. "Ranije su zahtjeve podnosili 'Aluminijum' iz Mostara, 'Mital' iz Zenice, Savez za zaštitu potrošača BiH i elektroprivrede iz Sarajeva i Mostara. Mi smo te zahtjeve odbili kao preuranjene i naša odluka sa obrazloženjem je objavljena na Internetu", kaže predsjednik FERK-a Zdenko Šimunović. Pojašnjava da se cijena struje sastoji iz četiri elementa: proizvodnje ili nabavke i distribucije, te prenosa i upravljanja sistemom. O posljednje dvije komponente cijene odlučuje DERK i tamo kažu da nisu dobili zvanični zahtjev za promjenu cijena usluga državnih preduzeća PRENOS i NOS. Napominju da promjena cijene ne mora uvijek značiti i povećanje.

U RS u skorije vrijeme neće doći do poskupljenja struje, kazali su u Regulatornoj komisiji za električnu energiju RS. Mladen Štaka, sekretar Komisije, kaže da nijedno od 11 preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS" nije pokrenulo inicijativu za promjenu postojećih cijena struje. Željko Kovačević, direktor "Elektrokrajine" Banjaluka, najvećeg distributivnog preduzeća električne energije u RS, takođe kaže da nema informacije da bi moglo doći do promjena cijena struje u RS.