|

Poskupljenje nafte ugrožava krhki ekonomski oporavak najrazvijenijih zemalja

Poskupljenje nafte ugrožava krhki ekonomski oporavak najrazvijenijih zemalja
0
F
FENA
5.1.2011. u 10:12
0
komentara
0

dijeljenja
Poskupljenje nafte ugrožava krhki ekonomski oporavak najrazvijenijih zemalja Foto: AFP
The Financial Times u srijedu na naslovnoj stranici izvještava da je nafta u posljednjih nekoliko mjeseci toliko poskupila da ugrožava ionako krhki ekonomski oporavak najrazvijenijih zemalja svijeta koje su i najveći korisnik tog resursa.
List piše da je sirova nafta prošle godine poskupila za oko 25 posto što privredama ovih zemalja nanosi štetu od oko 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda. Evropska unija je, nastavlja list, prošle godine platila 70 milijardi dolara više za naftu nego prije poskupljenja što je svota koja bi pokrila budžetske deficite i Grčke i Portugala.

Uz to, Evropi prijete još veća poskupljenja zato što je cijena 75 posto plina koji uvozi povezana sa cijenom sa nafte kao i zbog trenutno slabog eura prema dolaru.

Ti efekti tek treba da se osjete, piše list i prenosi prijedlog nadležne agencije Ujedinjenih nacija da na kraći rok, zemlje izvoznice nafte treba da povećaju proizvodnju, a na duži, da zemlje uvoznice, upotrebom nove tehnologije, smanje zavisnost od ovog resursa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.