Branković i Hećo
0

Posjeta Rudnicima uglja "Kreka“ Tuzla

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković i ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo boravili su u četv rtak u radnoj posjeti Rudnicima uglja "Kreka“ Tuzla.

Tokom susreta s predstavnicima Sindikata i menadžmenta Rudnika aktuelizirano je pitanje prestrukturiranja rudnika, analizirano aktuelno stanje i dobri rezultati koje rudari ovih rudnika bilježe posljednjih godina.

Premijer Branković i ministar Hećo u pratnji premijera Tuzlanskog kantona Enesa Mujića posjetili su rudnike uglja "Mramor“ i "Dubrave“ kod Tuzle, gdje su pušteni u rad remontovani bager SRS - 220 i kompleksno mehanizovano široko čelo u reviru "Mramor“ jame "Glavni sloj“ Rudnika "Mramor“ Tuzla.

Riječ je o značajnom uspjehu Rudnika "Kreka“ u čijem sastavu je i Rudnik "Dubrave“. Naime, generalni remont bagera SRS-220, koji je trajao oko godinu dana, urađen je vlastitim snagama i vlastitim sredstvima.

Riječ je o investiciji od oko 1,5 miliona KM. Remontovani bager će značajno doprinijeti procesu proizvodnje i otkrivke te pogonskoj pouzdanosti u rudniku "Dubrave“.

Procjene su da je zahvaljujući ovom remontu radni vijek bagera produžen za deset do petnaest godina.

Sve ove aktivnosti dio su realizacije projekta prestrukturiranja rudnika u Federaciji BiH da bi se osigurao kvalitetat za elektroenergetski sektor, osavremenila proizvodnja i pomoglo rudnicima da se izvuku iz krize i postanu ozbiljan partner u ekonomskom razvoju Federacije i BiH.