Posao
22

ZZO ZDK u narednih pet godina zapošljava pravnike i ekonomiste sa UNZE

Piše: E. M.
Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona Senaid Begić i rektor Univerziteta u Zenici danas su potpisali protokol o saradnji koji će omogućiti sticanje radnog staža najboljim diplomiranim studentima Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Zenici.

Cilj ovog projekta koji je od velikog značaja za obje institucije je zapošljavanje mladih bez radnog iskustva na taj način da se njihov projekat realizira kroz programe zapošljavanja koji će se provoditi u Zavodu zdravstvenog osiguranja u Zenici. Rektor Univerziteta u Zenici Dževad Zečić je kazao kako je nezaposlenost bolna tačka bh. društva.

"Kriza u našem društvu vezana je za nezaposlenost. Bilo koji tračak svjetlosti koji se odnosi na zapošljavanje je prihvatanje inicijativa koje dolaze sa bilo koje strane. Ova inicijativa je vezana i za direktora Begića koji u svojoj pozadini ima veliko iskustvo u realizaciji ovakvih projekata", kazao je Zečić.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Senaid Begić je kazao kako je projekat o zapošljavanju pripravnika koji je zaživio 2013. godine s ovim protokolom usavršen.

"Sve je krenulo spontano i za tri i pol godine ZZO je zaposlio oko 160 pripravnika, diplomiranih ekonomista i pravnika, od čega je barem dvije trećine njih svoje školovanje završilo na Univerzitetu u Zenici. Dosadašnji spontani način zapošljavanja današnjim protokolom je kanalisan tako da će od broja slobodnih mjesta za obavljanje pripravničkog 50 posto biti rezervisano za najbolje pravnike i ekonomiste sa Univerziteta u Zenici, dok će 50 posto biti za studente sa drugih fakulteta", kazao je Begić.

Protokol je potpisan na pet godina i njegovi konkretni rezultati, prema riječima potpisnika protokola, bit će vidljivi tek u narednom periodu.

"Ovo je možda motiv i drugim ustanovama da se na sličan način postave, jer Vlada FBiH je obezbijedila deset miliona u budžetu za zapošljavanje mladih ljudi i to je i motiv i pokazatelj da će ovakve stvari imati smisla i da se otvara prostor za mlade ljude kada je u pitanju sticanje prvog radnog iskustva", dodaje Begić.