Posao prije svega
0

Žene koje žele karijeru moraju zaboraviti na djecu

Sarajevo-x.com
Žene koje žele ostvariti uspješne poslovne karijere moraju zaboraviti da pauzu zbog rađanja djece, savjeti su firmi za pronalaženje radnika.

Istraživanje je pokazalo da bi se poslovne žene trebale na posao vratiti što je prije moguće nakon poroda ili da potpuno zaborave na rađanje.

Čak 53 posto firmi koje traže radnike za pozicije koje su plaćane više od 170.000 eura godišnje smatraju da ženama treba zabraniti pauzu u karijeri.

Izvještaj je napisala kompanija "InterExec", pouzdana agencija za visoke pozicije, koja je poslala upit za 100 vodećih "headhunting" firmi sa pitanjem šta misle o poslovnim ženama i da li im treba zabraniti pauzu u karijeri iz bilo kojeg razloga.

Istraživanje je pokazalo da 51 posto takvih firmi smatra da će u narednom periodu biti više žena na vodećim pozicijama, 45 da se situacija u budućnosti neće promijeniti, dok ih pet posto smatra da će žena biti manje nego sada.

"Mnoge od vodećih 'headhunting' firmi žele vidjeti žene na rukovodećim poslovima, ali smatraju da bi pauza i od tek nekoliko mjeseci ženama onemogućila priliku da napreduju u karijeri", rekao je Kit Scott Brown, izvršni direktor "InterExec".

Neimenovani direktor rekao je za "Daily Mail" da postoji određen broj žena na višim nivoima, dok ih je vrlo malo na samom vrhu.

"Vjerujem da postoje dvije vrste žena. Jedne dođu do određenog nivoa u karijeri i onda se odluče posvetiti porodici i druge koje se posvete isključivo karijeri i odluče da uopće neće imati djecu", rekao je on.

Prethodno je Univerzitet Cranfield uradio istraživanje koje je otkrilo da tek sedam posto žena ima direktorske funkcije u 250 vodećih kompanija, dok skoro polovina ima upravne odbore sačinjene isključivo od muškaraca.