{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Želite biti sretniji na poslu?

S
7.3.2008. u 08:06
0
0
Želite biti sretniji na poslu?
0
Želite biti sretniji na poslu?
Kada ujutro otvorite oči zlo vam je pri samoj pomisli da morate ići na posao. Čak vam i spremanje za posao teško pada. Vjerovali ili ne, moguće je pronaći sreću i zadovoljstvo na radnom mjestu, samo pokažite dobru volju i poslušajte neki od savjeta koje je objavio About.com.
Zauzmite pozitivan stav

Zauzmite pozitivan stav svaki put kada ujutro krenete na posao. Izbjegavajte osobe koje šire negativnu energiju i tračeve. Pronađite radne kolege koji vam se sviđaju i provodite slobodno vrijeme sa njima. Možete izabrati da budete sretni na poslu, nije to tako teško.

Činite ono što volite svaki dan

Iako vam se čini da ne možete pronaći nešto što volite na vašem trenutnom radnom mjestu, naravno da možete. Razmislite o sebi, svojim vještinama i interesima i pronađite nešto u čemu možete uživati svaki dan. Ako svaki dan radite nešto što volite vaš posao vam se neće više činiti tako lošim.

Fokusirajte se na vlastiti profesionalni i lični razvoj

Vi ste osoba koja će imati najviše koristi ako nastavite sa razvojem vlastite profesionalne karijere. Vodite računa o vlastitom profesionalnom razvoju, jer vi možete i najviše izgubiti ako ostanete pasivni.

Redovno zatražite povratne informacije

Recite svom šefu da bi zaista voljeli čuti njegovo/njeno mišljenje o vašem radu. Također razgovarajte sa klijentima, jer ako ste se prema njima dobro odnosili, njihovo mišljenje će vam dati samopouzdanje.

Obavežite se samo na ono što možete ispuniti

Jedno od najozbiljnijih uzroka stresa na radnom mjestu i nezadovoljstva jeste neuspješna realizacija obaveza. Mnogi uposlenici potroše više vremena pravdajući se i brineći se za posljedice zbog neobavljenih zadataka, na koje su se sami obavezali, nego što potroše vremena za obavljanje zadataka. Kreirajte sistem organizacije i planiranja koji će vam pomoći u procjeni vlastitih sposobnosti za izvršavanje zahtjevanih zadataka. Ukoliko obim posla prevazilazi vaše raspoloživo vrijeme i energiju, obratite se šefu za pomoć i resurse.

Izbjegavajte negativnu energiju

Neophodno je da izbjegavate negativne razgovore, tračeve i nesretne ljude. Bez obzira koliko se pozitivno osjećate, negativne osobe mogu imati dubok utjecaj na vašu psihu.

Vježbajte profesionalnu hrabrost

Većina ljudi ne voli sukobe, jer ih vide kao nešto veoma strašno, bolno i štetno. Međutim, sukobi su ponekad potrebni, ako želite dovršiti svoju radnu misiju i ličnu viziju. Zato, neka konflikt bude vaš prijatelj.

Sprijateljite se sa radnim kolegama

Uživanje u radu sa vašim kolegama je osnova pozitivne i sretne radne atmosfere. Bolje upoznajte svoje radne kolege, možda vam se zaista svide.

Ako sve ostalo ne upali, potraga za novim poslom će vam izmamiti osmijeh

Ako vas nijedna od gore navedenih ideja nije učinila sretnim na poslu, vrijeme je da ponovno razmislite o vašem poslodavcu, radnom mjestu i cijeloj vašoj karijeri. Ne želite provesti vlastiti život radeći nešto što mrzite, i to još u neprijateljskom radnom okruženju. Većina radnih okruženja se vremenom ne mijenja, ali nezadovoljni radnici sve su nesretniji. Možete se potajno smješkati dok svoje slobodno vrijeme provodite tražeći novi posao. Sada je već samo pitanje vremena kada ćete napustiti trenutni posao, i to sa širokim osmijehom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: