{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog posla 57 posto mladih bi napustilo BiH

F
22.5.2008. u 11:44
0
0
Zbog posla 57 posto mladih bi napustilo BiH
0
Zbog posla 57 posto mladih bi napustilo BiH
Ako bi im se pružila prilika, 57 posto mladih bi napustilo BiH radi privremenog rada, 49 posto radi studija/školovanja, 48 posto kako bi se trajno nastanili u nekoj drugoj zemlji, a 36 posto radi udaje ili ženidbe.
Ovo su rezultati istraživanja provedenog u BiH "Analiza položaja mladih i omladinskog sektora u BiH" u organizaciji Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH. Metoda istraživanja rađena na 1.500 ispitanika (mladih od 16 do 30 godina).

Mladi u BiH najviše su nezadovoljni tehničkom opremljenošću škola, fakulteta te praktičnom nastavom. Najveći broj mladih smatra da su preopširni nastavni planovi i programi ono što je neophodno da se izmijeni.

Svaka četvrta osoba koja je započela visoko obrazovanje u BiH prerano ga napušta, i to je daleko iznad prosjeka većine evropskih zemalja. Kao glavni razlog za prekidanje obrazovanja većina navodi finansijske probleme.

Stopa nezaposlenosti mladih u BiH je 58,5 posto i gotovo je četverostruko veća nego u zemljama Evropske unije.

U većini slučajeva mladi se zapošljavaju kao konobari, trgovci, prosvjetni radnici i zanatlije, a u rijetkim slučajevima kao državni službenici.

Svaka peta zaposlena mlada osoba nema potpisan ugovor s poslodavcem. Neformalno tržište rada mladih značajno je veće u FBiH, nego u RS-u. Mlade osobe s radnim iskustvom u prosjeku dvije trećine radnog staža provedu kao prijavljeni, a jednu trećinu kao neprijavljeni.

Svaka četvrta zaposlena mlada osoba radi na poslovima koji su u potpunosti različiti od posla za koji su se školovali.

Gotovo 95 posto mladih smatra da u BiH postoji praksa podmićivanja da bi se dobio posao.

Svaka druga mlada žena smatra da se prema ženama i djevojkama vrši određena diskriminacija na tržištu rada.

Svega jedan posto mladih od 16 do 30 godina sudjelovalo je u nekom od vladinih programa za zapošljavanje.

Deset posto mladih ne posjeduje nikakvo zdravstveno osiguranje. Jedna trećina mladih u BiH od 15 do 24 godine konzumira cigarete, što je za oko šest posto više od prosjeka zemalja EU. Omjer mladih bh. muškaraca koji puše veći je od omjera žena pušača za šest posto, što je značajno ispod prosječne razlike između spolova u zemaljama EU. Omjer mladih u BiH koji konzumiraju alkoholna pića daleko je ispod prosjeka zemalja EU: 49 posto osoba između 15 i 24 godine konzumiraju alkoholna pića u poređenju sa 73 posto u zemljama EU. Samo 1,5 posto anketiranih mladih izjavilo je da je konzumiralo barem jedanput neku od droga.

Jedna četvrtina mladih između 16 i 24 godine žive u domaćinstvima čiji je ukupan prosječan mjesečni prihod ispod 430 KM, tj. 60 posto prosječnog prihoda ukupne populacije (713 KM). Tek sedam posto mladih koji žive u domaćinstvima s niskim prihodima prima određenu vrstu socijalne pomoći. Samo sedam posto učenika i studenata prima neku stipendiju za školovanje, koja u većini slučajeva ne prelazi 200 KM.

Oko 85 posto mladih živi s roditeljima, od čega 79 posto mladih živi u stanu ili kući koje je u vlasništvu njihovih roditelja ili roditelja supruga/e, a šest posto u podstanarstvu. A 93 posto mladih parova koji su u braku ne posjeduje vlastiti stan ili kuću. Svega jedan posto živi u internatu ili studentskom domu.

BiH je s 30 posto daleko ispod nivoa zemalja EU kada je u pitanju omjer domaćinstava koje posjeduju priključak na internet. Dvije trećine mladih koristi internet što je za oko 22 posto manje od prosjeka u EU. Mladi u BiH najčešće koriste internet u vlastitom stanju ili kući.

Svaka druga mlada osoba navodi da poznaje engleski jezik, a svaka peta njemački.

Većina mladih nezadovoljna je podrškom lokalnih vlasti za kreiranje kulturnih i sportskih sadržaja. Samo sedam posto mladih bavi se sportskim aktivnostima u okviru neke organizacije ili udruženja i većina njih je zadovoljna sportskim sadržajima.

Oko 35 posto mladih tvrdi da nije putovalo izvan BiH, a susjedne zemlje su u najvećem broju slučajeva destinacije za mlade koji putuju izvan BiH, a 40 posto mladih između 18 i 30 godina ne posjeduje pasoš.

Tri od četiri osobe od 16 do 30 godina tvrde da nisu zainteresirani za politiku. Prema podacima Centralne izborne komisije na opće izbore u 2006. izašlo je 47 posto mladih, što je dvostruko više nego u 2002. i 2004. godini.

Trend starenja stanovništva je brži u BiH nego u zemljama EU. U BiH danas živi oko 607.100 osoba do 15 godina, što je za oko 420.000 manje u odnosu na 1991. godinu. Također, prema zadnjim procjenama, broj osoba od 15 do 29 godina opao je u istom periodu za oko 315.000 (777.000 sada u poređenju s 1.091.775 u 1991. godini). Broj radnosposobnog stanovništva danas je manji za više od 500.000 nego 1991.

Omjer mlađe populacije (15 do 30 godina) u odnosu na stariju populaciju BiH je veći u poređenju sa zemljama EU, ali je zato omjer populacije od 30 do 39 godina, populacije koja je radno najaktivnija, u BiH znatno manji nego u zemljama EU.

Razlika između žena i muškaraca u BiH, kada je u pitanju udio osoba u dobi između 20 i 24 godine, a koji su završili barem četverogodišnju srednju školu jeste na nivou prosjeka zemalja EU. Mnogo je više žena nego muškaraca između 19 i 24 koji su upisani na neki nivo visokog obrazovanja. Kada je u pitanju prosječna dob studenata, s 21,8 godine BiH je na nivou prosjeka zemalja EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: