Posao
0

Započeo projekt GOLD za otvaranje novih radnih mjesta

FENA
Predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA) potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju sa šest partnerskih općina čime je ozvaničen početak rada Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD).
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Glavni cilj tog zajedničkog projekta USAID-a i švedske SIDA-e je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

Memorandum o razumijevanju potpisali su direktor Misije USAID-a u BiH David Barth i savjetnik SIDA-e Pelle Persson s gradonačelnicima Banje Luke i Bijeljine, Slobodanom Gavranovićem i Mićom Mićićem, te sa načelnicima općina: Bihać Emdžadom Galijaševićem, Centra Sarajevo Dževadom Bećirevićem, Ljubuškog Nevenkom Barbarićem i s načelnikom Općine Tuzla Jasminom Imamovićem.

"Fokus partnerskih općina i USAID/SIDA GOLD projekta bit će prvenstveno otvaranje novih radnih mjesta. Projekt će pomoći odabranim općinama da iskoriste svoje neiskorištene potencijele da bi se otvorila nova radna mjesta za bh. građane, prilagodile kvalifikacije i vještine nezaposlenih osoba potrebama tržišta rada i smanjila izuzetno visoka stopa nezaposlenosti od 63 posto nezaposlenosti mladih", istakao je direktor Misije USAID-a u BiH David Barth.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Po njegovim riječima, početna vrijednost projekta je 20 miliona dolara, a projekt bi trebao da traje 4,5 godina.

Projekt će sarađivati sa 47 općina koje će imati na raspolaganju istu podršku i usluge.

"Ujedno, USAID/SIDA GOLD projekt će podržati bh. kompanije da dostignu evropske standarde kvalitete da bi se povećao izvoz, te pomoći općinama da bolje i transparentnije upravljaju javnim finansijama, unaprijede poslovno okruženje da bi se olakšalo poslovanje firmama i potaklo poduzetništvo", naveo je savjetnik SIDA-e Pelle Persson.

U ostvarenju ciljeva projekt GOLD će, kako je istaknuto, angažovati građane, javni i privatni sektor, akademsku zajednicu, nevladine organizacije, kao i donatore.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Načelnici i gradonačelnici Banje Luke, Bijeljine, Bihaća, Centra Sarajevo, Ljubuškog i Tuzle predstavili su ekonomske vizije svojih lokalnih zajednica.

Istakli su prirodne i privredne potencijale i obučenu radnu snagu, te uz izraze zahvalnosti iskazali uvjerenje da će realizacija projekta GOLD doprinijeti operativnosti uprave, poboljšanju infrastrukture, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta.

USAID/SIDA GOLD projekt će razvijati model održivog lokalnog ekonomskog razvoja pri čemu će partnerske općine kreirati model ekonomskog razvoja, koji će biti primjenjiv u cijeloj zemlji kao temelj za održivi ekonomski rast.