{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabranjene stvari na intervjuu za posao (1)

S
5.10.2007. u 12:46
0
0
Zabranjene stvari na intervjuu za posao (1)
0
Zabranjene stvari na intervjuu za posao (1)
Vaša biografija vrlo je važna za posao, ali nje presudna ukoliko ne znate da se ponašate. Ukoliko su vaše vještine u komuniciranju loše, potrudite se poboljšati ih jer će biti od značaja u vašoj karijeri. Prvi dojam je ključan u intervjuu za posao, stoga pazite da ne uradite neke od sljedećih grešaka.
1. Doći na intervju bez pripreme

Zapamtite da je priprema za intervju krucijalna i povećava vam šanse da dobijete posao. Nemojte se pojavljivati na intervju ukoliko se niste prethodno naoružali informacijama. Poslodavac će cijeniti samouvjerene i opuštene osobe, ali pazite da se ne ponašate bahato - kao da vi njima činite uslugu što ste došli na razgovor.

2. Doći na intervju prerano ili zakasniti

Dođite na vrijeme. Nemojte se pojaviti previše rano jer time pokazujete kako imate previše slobodnog vremena na raspolaganju. To vas ne mora nužno prikazivati kao očajnika, ali uglavnom hoće. Također, nemojte ni zakasniti jer time tratite vrijeme svog poslodavca i djelujete neozbiljno. Dakle, dođite na vrijeme, ali ne više od 10 minuta prije zakazanog intervjua.

3. Mlako rukovanje

Na nivu neverbalne komunikacije koja mnogo znači, stisak ruke je vaš lični pečat. Na osnovu rukovanja, vaš poslodavac može mnogo otkriti o vašoj osobnosti. Mlak stisak ruke daje dojam da ste nezainteresirani ili slabog karaktera, stisak kojim obuhvatite samo prste ruke pokazuje da niste pouzdani, dok prejako stiskanje ruke pokazuje da ste agresivni i nametljivi.

4. Previše pričanja

Previše priče je uvijek problem. Ukoliko se ne znate kontrolisati kada vam neko postavi pitanje, pokušajte odgovarati direktno - samo ono što je nužno. Zbog toga je važno da se pripremite za intervju jer ćete znati šta reći i koliko reći. Ne započinjite odgovor od momenta kada ste bili začeti pa do današnjeg dana. Razmislite nekoliko sekundi prije odgovora i ne pričajte bez razmišljanja.

5. Negativno pričanje o vašoj bivšoj firmi

Čak i ako je vaš zadnji šef bio utjelovljenje negativne sile, nipošto ne pričajte loše o njemu! Ako vas poslodavac upita zašto ste dobili otkaz ili zbog čega ne radite više u dotičnoj firmi, recite kako ste htjeli pokušati na drugom mjestu, da ste željeli promijeniti posao, jer mislite da možete više pružiti...Uglavnom izmislite nešto što će ići u vašu korist. Dodajte kako vas je to iskustvo obogatilo, ali ni slučajno ne počinjite s detaljima maltretiranja. To nijedan poslodavac ne želi čuti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: