Posao
45

Za zapošljavanje u TK 18 miliona KM: Do kraja godine posao za 3.500 osoba

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Do kraja ove godine na području Tuzlanskog kantona priliku za zaposlenje dobit će blizu 3.500 osoba.

Ovo omogućava Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja u 2016. godini, a koji realizuju Vlada FBiH i Vlada TK. Za ovu namjenu će biti utrošeno 18 miliona KM.

Tuzlanski kanton trenutno ima najveći broj nezaposlenih osoba u FBiH, a koje su registrovane na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK. Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, riječ je o 96.000 nezaposlenih.

"Federalna vlada za ovu namjenu je izdvojila blizu 16 miliona KM, a mi učestvujemo sa dva miliona maraka. Pozivam poslodavce, obrtnike i sva fizička lica koja imaju prava na ova sredstva, da svojim biznis planovima konkurišu", kazao je Gutić.

Premijer očekuje da će realizacijom ovog projekta biti kreirano 3.500 novih radnih mjesta.

"Očekujem da do kraja godine implementiramo svih ovih 18 miliona KM", dodao je Gutić.

Za implementaciju dva miliona KM koje je omogućila Vlada TK, bit će zaduženo Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo, Ministarstvo za boračka pitanja te Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK.

Najviše sredstava će biti utrošeno putem Ministarstva za razvoj i poduzetništvo TK.

"Ovo ministarstvo u 2016. godini ima planiranih 800 hiljada KM, kada su u pitanju nova zapošljavanja te 200 hiljada KM kreditnih sredstava po povoljnim uslovima. Mi planiramo riješiti gorući problem, a to je prekvalifikacija i dokvalifikacija građana. Ovim će biti uposleno više od 100 osoba s evidencije Zavoda za zapošljavanje TK", kazao je ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić.

Ministarstvu za boračka pitanja TK dodijeljeno je 500.000 KM.

"Na evidenciji Službe za zapošljavanje TK se nalazi nešto malo manje od 15.000 demobilisanih boraca i ovo je sjajna prilika da se pomogne onima koji i nakon 20 godina od okončanja rata nisu uspjeli naći posao", rekao je ministar za boračka pitanja TK Fahrudin Skopljak.

Na poziciji kapitalnih izdataka za privredna društva Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK za namjenu zapošljavanja osoba uvršteno je 300 hiljada KM.

"Ministarstvo ova sredstva planira rasporediti kroz programe i kriterije koje će odrediti komisija, a koja će za promjenu biti sačinjena od osoba koje će predložiti Privredna komora TK. Program će se zasnivati na grant sredstvima koja će biti upućena privrednim subjektima za nabavku opreme i alata. Za uzvrat, oni će biti u obavezi da prime određeni broj zaposlenika", istakao je ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović.

S druge strane, Zavod za zapošljavanje TK zadužen je za utrošak 16 miliona KM. Prema riječima direktora ovog zavoda Senada Muhamedbegovića, novac će biti utrošen u nekoliko projekata.

"Zavod za zapošljavanje FBiH jučer je objavio javni oglas za dva projekta, a riječ je o subvencioniranju zapošljavanja i samozapošljavanja mladih osoba od 18 i više godina. Također, mi provodimo i projekte pod nazivima 'Prilika za sve', 'Vaučer za posao' i 'Sezonski posao'. U narednom periodu mi imamo još jedan projekat prekvalifikacije i dokvalifikacije osoba, a koji radimo skupa s Vladom TK", pojasnio je Muhamedbegović.