Posao
0

Vlasti BiH nisu ispunile očekivanja građana u vezi sa zapošljavanjem

FENA
Vlast Bosne i Hercegovine nije dovoljno uradila na rješavanju problema nezaposlenosti u 2007. a ako nastavi raditi ovim tempom nije izgledno da će ispuniti zahtjeve građana za 150.000 novih radnih mjesta postavljene pred izbore 2006., saopćio je Centar za zapošljavanje mladih - YES.

Zahtjevi koji se stavljaju pred vlasti u BiH kako bi došlo do ispunjavanja ciljeva zadatih u građanskoj platformi su: finasijska podrška programima podrške zapošljavanju u budžetu vlada, proaktivni programi prekvalifikacije, dodatne edukacije i informatičkog opismenjavanja nezaposlenih lica, dislokacija zdravstvene zaštite sa federalnog Zavoda za zapošljavanje, smanjenje administracije kao i kontrola troškova zavoda za zapošljavanje te hitno donošenje Strategije zapošljavanja u FBiH kao i akcionog plana na nivou države BiH, saopćeno je iz Centra za zapošljavanje mladih YES.

Prema zahtjevu iz Građanske platforme, kako se navodi u saopćenju, ukupna registrirana zaposlenost u BiH do kraja 2010. godine bi trebala biti povećana za 150.000 novih radnih mjesta, odnosno povećanje sa 662.400 iz oktobra 2006. godine na 812.400 u oktobru 2010. godine.

Da su domaće vlasti ovaj cilj ostvarivale jednakim tempom u prvoj godini mandata, rast registrirane zaposlenosti ne bi bio manji od 37.500. Na dan 30. septembra 2006. registrirana zaposlenost po podacima Agencije za statistiku BiH iznosila je 662.481 radnika. Privremeni podaci iz Agencije za statistiku za septembar 2007. govore da broj zaposlenih iznosi 676.087. Bilježi se povećanje za svega 13.606.

Trenutno stanje pokazuje kako vladajuće političke partije ili nisu sposobne ostvariti postavljene ciljeve ili ne namjeravaju niti su ikada namjeravali ispuniti obećanje dato građanima, smatra Centar za zapošljavanje mladih YES .

Centar za zapošljavanje mladih YES uz podršku Centra civilnih Inicijativa ponovo je pokrenuo projekt 150.000 radnih mjesta s ciljem da pritiskom na političke partije ne dozvoli da zaborave šta se od njih očekuje i da javnost bude upoznata sa rezultatima rada vlasti na rješavanju problema zapošljavanja.

Ukoliko žele da zadrže povjerenje svojih birača političke partije neće smjeti ignorirati ovakve zahtjeve.

Jedan od ciljeva YES-a je i da potakne aktivizam kod građana kao i da ih redovno informira o ispunjavanu ili neispunjavanju postavljenih zahtjeva, navodi se u saopćenju.