Dostupne prijave
9

Vlada Kantona Sarajevo raspisala poziv za programe zapošljavanja, izdvojeno 13 miliona KM

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo objavila je javni poziv nezaposlenim osobama za učešće u programima zapošljavanja i samozapošljavanja.
Kako je i ranije naglašeno, za podsticajne mjere u ovom sektoru ove godine izdvojeno je 13 miliona KM.

Javni poziv Vlade KS sadrži šest programa za zapošljavanje za koje je izdvojeno 11.608.623 KM kao i jedan program samozapošljavanja za koji je izdvojeno 1.400.000 KM.

Kako su saopćili iz Vlade, kroz sedam programa dat je podsticaj zapošljavanju najboljih studenata i neophodnog kadra u naučno-obrazovnim ustanovama, kao i doktora medicine, veterine i stomatologije, nezaposlenih osoba sa VSS i VŠS te podsticaj pokretanju djelatnosti i samozapošljavanju.

"Imajući u vidu da naučno-obrazovne ustanove zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu u mogućnosti samostalno zaposliti određene stručne kadrove, a imaju povećanu potrebu za zapošljavanjem, inicirana je navedena podsticajna mjera", obrazložili su u Vladi Kantona Sarajevo.

Kada je riječ o programu zapošljavanja, služba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni programom mjesečno, 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.500 KM po novouposlenoj osobi.

Programi zapošljavanja mogu se vidjeti i preuzeti na sljedećem linku.

Što se tiče samozapošljavanja, novac iz budžeta osiguran je za 100 osoba s evidencije nezaposlenih Kantona Sarajevo.

Služba će nezaposlenim osobama, koje budu obuhvaćene ovim programom i registruju samostalnu djelatnost, na ime troškova registracije, doznačiti sredstva u iznosu od 400 KM, te mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.200 KM, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa ili uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa u zavisnosti od vrste djelatnosti.

Programi zapošljavanja mogu se vidjeti i preuzeti na sljedećem linku.