U 2009. godini
0

Uprkos ekonomskoj krizi u FBiH zaposleno 38.465 osoba

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Od oktobra prošle do kraja oktobra ove godine sa evidencije nezaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine zaposlilo se 49.550 osoba, što je dokaz da se na tržištu rada ne bilježe samo negativni trendovi, saopćeno je Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Broj osoba koje su se u istom periodu, po prestanku radnog odnosa, prijavile na evidenciju je neznatno veći - 58.722. Ovi brojevi predstavljaju realnu sliku stanja na tržištu rada u Federaciji BiH, te dokazuju da je u većem bh. entitetu, uprkos ekonomskoj krizi, prisutna znatna fluktuacija radne snage.

U oktobru 2009. godine sa evidencija kantonalnih službi za zapošljavanje brisana je 7.931 osoba, od čega su zaposlene 3.822. Tokom ove godine do kraja oktobra sa evidencija nezaposlenih u Federaciji BiH brisano je ukupno 74.065 osoba, od čega je 38.465 zaposleno.

U istom mjesecu na evidenciju nezaposlenih, po prestanku radnog odnosa, prijavilo se 3.860 osoba, a u periodu 1.1.-31.10.2009. godine, ukupno 44.941.

S obzirom na činjenicu da su brojevi zaposlenih sa evidencije i onih koji su se prijavili na evidenciju po prestanku radnog odnosa u oktobru ove godine gotovo isti, možemo zaključiti da na tržištu rada u Federaciji BiH, pored prijava na evidenciju po prestanku radnog odnosa, ipak postoji i potreba za radnom snagom.

Ovome u prilog ide i činjenica da su poslodavci u Federaciji BiH u oktobru ove godine, kao i prethodnih mjeseci, preko kantonalnih službi za zapošljavanje, i pored recesije, iskazali potrebu za zapošljavanjem radne snage.