{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U regiji najmanje plate u Srbiji, BiH u "zlatnoj sredini"

S
Sarajevo-x.com
22.2.2012. u 14:18
0
9
U regiji najmanje plate u Srbiji, BiH u "zlatnoj sredini"
0
U regiji najmanje plate u Srbiji, BiH u "zlatnoj sredini"
Istraživanje provedeno u šest evropskih zemalja je pokazalo da su prosječne brutoplate najmanje u Srbiji, a najveće u Češkoj. U BiH i Srbiji su najmanje plaćeni niskokvalificirani poslovi, dok su u Hrvatskoj plate za iste pozicije znatno veće nego u drugim zemljama regije. Pozicija country managera je najplaćenija pozicija u BiH.
Podaci portala Plata.ba, koji se odnose na prosječne brutoplate u BiH, poređeni su sa brutoplatama u Republici Slovačkoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Republici Srbiji i Hrvatskoj. Plata.ba istraživanje je pokrenuo portal Posao.ba u saradnji sa partnerima iz Slovačke, kompanijom Profesia.sk, te predstavlja najveće online istraživanje o platama.

U BiH najplaćeniji country manageri

Najplaćenija pozicija (prosječna mjesečna brutoplata) u BiH, prema podacima Plata.ba, je pozicija country managera u iznosu od 6147 KM. Radnik na istoj pozicij u Srbiji zarađuje 2610 KM, a u Hrvatskoj 5097 KM. Na ovoj poziciji najviše zarađuju Česi sa platom u iznosu od 7592 KM.

Druga najplaćenija pozicija u BiH je pozicija direktora sektora u bankarstvu. Prosječna plata na ovoj poziciji iznosi 4161 KM.

Izvršni direktor u BiH zarađuje prosječno 3667 KM, u Republici Srbiji 3374 KM, što je najmanja plata na ovoj poziciji, dok u Hrvatskoj prosječna plata za ovu poziciju iznosi 4587 KM. Najveću platu na ovoj poziciji imaju radnici u Češkoj Republici u iznosu od 4921 KM.

Pozicija direktora prodaje je jedna od najplaćenijih pozicija. Tako direktor prodaje u BiH zarađuje u prosjeku 3560 KM, u Hrvatskoj 4031 KM, a u Srbiji je najmanja prosječna plata za ovu poziciju 2762 KM. Direktor prodaje u Češkoj Republici zarađuje 5143 KM mjesečno, što je najveća plata na ovoj poziciji u poređenju sa ostalim zemljama.

Pozicije menadžera prodaje farmaceutskih proizvoda te regionalnog menadžera po visini prosječnih brutoplata u BiH zauzimaju peto mjesto sa platama u iznosu 3040 KM i 3050 KM.

U Hrvatskoj se isplati konobarisati, spremati ili sjediti za kasom, a u slovačkoj biti obućar

Kao i u prethodnom periodu, na poziciji obućara je najmanja prosječna brutoplata u BiH u iznosu od 620 KM. U Mađarskoj obućari zarađuju 662 KM, dok obućari u Slovačkoj zarađuju 1048 KM što je najveća brutoplata na ovoj poziciji.
Za poziciju krojača u BiH prosječna brutoplata iznosi 676 KM, u Srbiji 499 KM, što je i najmanja plata za ovu poziciju, dok u Hrvatskoj krojači zarađuju najviše sa prosječnom brutoplatom u iznosu od 977 KM.

Pozicija čistača je također jedan od najmanje plaćenih poslova u BiH sa prosječnom brutoplatom u iznosu od 684 KM. Čistač u Srbiji ima najmanju prosječnu brutoplatu u iznosu od 450 KM, dok je u Češkoj najveća prosječna plata na ovoj poziciji 789 KM.

Prosječna plata konobara u BiH iznosi 726 KM. Na poziciji konobara najbolje zarađuju radnici u Hrvatskoj sa prosječnom bruto platom od čak 1240 KM, dok konobar u Srbiji zarađuje svega 541 KM.

Jedan od najmanje plaćenih poslova u BiH jeste posao spremačice/sobarice sa prosječnom platom u iznosu od 758 KM, dok spremačica/sobarica u Hrvatskoj zarađuje čak 1109 KM, što je ujedno i najveća prosječna brutoplata za ovu poziciju. Najniža brutoplata za ovu poziciju je u Srbiji u iznosu od svega 502 KM.

Ipak, istraživanje pokazuje da notari u BiH imaju najbolju zaradu tokom godine, međutim, zbog specifičnog načina poslovanja notara, njihova primanja nisu poređena sa primanjima na ostalim pozicijama. Istraživanje je pokazalo da notari u prosjeku mjesečno zarade čak 11.269 KM.

Ukoliko ste nezaposleni, još se školujete ili želite promjenu radnog mjesta, putem portala www.Plata.ba možete saznati prosječne brutoplate u BiH za pozicije koje vas interesuju te ih uporediti sa platama u zemljama u regiji i nekoliko zemalja Evrope.

Na osnovu podataka kojima raspolaže portal Plata.ba, najplaćenije pozicije u Bosni i Hercegovini su pozicije u višem menadžmentu gdje spadaju pozicije direktora, menadžera te upravitelja. Prosječne najveće brutoplate su u rasponu od 3040 KM do 6174 KM. Najmanje prosječne brutoplate su na pozicijama pomoćnih radnika, radnika na niskokvalificiranim i sličnim poslovima te se kreću u rasponu od 620 KM do 758 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: