Posao
7

U Goraždu nezaposlen veliki broj visokoobrazovanih osoba

Piše: E. A.
Goražde (Foto: Klix.ba)
Goražde (Foto: Klix.ba)
Na području BPK Goražde zaposlene su ukupno 7.233 osobe, a posao traži njih 3.520. To demantuje i špekulacije kako u gradu na Drini nema nezaposlenih, no i pored toga brojke su u odnosu na druge bh. gradove ohrabrujuće.

Ipak, kako bi nastavili trend smanjena broja nezaposlenih, u Službi za zapošljavanje intenzivno rade na donošenju mjera za realizaciju politike zapošljavanja.

Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje, ističe kako su najbolje statističke podatke imali u maju ove godine kada je broj nezaposlenih bio manji od tri hiljade.

"To je bio izvanredan podatak, posebno za općinu Goražde, međutim, završetkom nastave u srednjim školama, u junu, julu i augustu već imamo nove mlade osobe na evidenciji biroa. Mi smo ipak generalno zadovoljni prvim polugodištem, jer je broj zaposlenih ostao stabilan, nije bilo pretjeranog otpuštanja ljudi s tim da je veliki broj mladih došao na evidenciju", kaže Hodo.

Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde
Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde

Iako je nakon maja mjeseca došlo do postepenog povećanja broja nezaposlenih osoba, a 241 osoba ostala bez posla, značajan je i podatak da je zahvaljujući aktivnoj politici zapošljavanja u proteklih šest mjeseci 501 osoba zasnovala radni odnos.

Direktorica Hodo tvrdi kako su tome, uz poslodavce koji su ključni kod zapošljavanja, doprinijela dva programa "Prilika za sve" i "Vaučer za posao", zahvaljujući kojima je 141 osoba dobila posao.

Veliki problem u Goraždu je i dalje zapošljavanje mladih visokoobrazovanih kadrova.

"Mi smo od januara implementirali program za mlade visokoobrazovane osobe, na evidenciji ih imamo 64. Blizu 360.000 KM naših sredstava je otišlo za taj program, jer smo željeli dati podršku mladim visokoobrazovanim ljudima. Goražde mora stvarati radna mjesta za visokoobrazovane kadrove u ovom kantonu. Mogućnosti su u reformi javne uprave", ističe direktorica Službe za zapošljavanje.

Služba za zapošljavanje BPK Goražde trenutno raspolaže novčanim sredstvima za programe u kojima upravo mladi imaju prednost. Riječ je o vrlo povoljnom programu Vlade FBiH kojim je predviđeno zapošljavanje osoba starosne dobi do 30 godina u realnom sektoru.