Posao
0

U 2013. godini u RS-u smanjen broj nezaposlenih za 2,7 posto

FENA
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
Vlada Republike Srpske je u proteklih godinu dana uspjela da smanji broj nezaposlenih osoba u tom bh. entitetu za 2,7 posto u odnosu na isti period prethodnih godina.

Na sjednici na kojoj je entitetska vlada razmatrala sama svoj rad u proteklih godinu dana, sumirani su rezultati rada održanih sjednica te, između ostalog, rečeno da su značajne aktivnosti učinjene na sprovođenju reforme registracije poslovanja.

"Vlada RS u protekloj godini donijela je odluku o vraćanju plaća svim budžetskim korisnicima, u iznosu od pet posto. Nedavno je donesena i odluka o vraćanju plaća svim budžetskim korisnicima sa srednjom stručnom spremom na nivo iz 2008. godine. Odluka se odnosi na više od 14.000 budžetskih korisnika, a povećanje plata je u rasponu od 5 posto, 10 i 15 posto", saopćeno je nakon radno-konsultativne sjednice entitetske vlade.

Također, Vlada RS-a navodi da je, u prošloj i ovoj godini, u dva navrata povećala penzije te da su januaru ove godine, u odnosu na isti mjesec lani uvećana za 7,3 posto.

U saopćenju su navedeni stavovi šta je urađeno i u drugim oblastima te koji zakoni su utvrđeni s ciljem rasterećenja privrede.

"Najznačajniji projekat koji se realizuje u oblasti energenata je gasni projekat izgradnje kraka gasovoda 'Južni tok' - tvrdi se u saopćenju.

U 2013. godini uspostavljena je saradnja sa Republikom Srbijom u oblasti gasa, koja će se realizovati kroz razmjenu iskustava i znanja u vezi donošenja potrebnih zakona, pravilnika i drugih akata neophodnih za uspješnu realizaciju projekta "Južni tok" u Republici Srbiji i RS-u.

Sredinom maja 2013. godine sa predstavnicima ruskog partnera OAD "Gasprom" Moskva usaglašeni su, kako se navodi, tehnički aspekti projekta, a 14. juna 2013. godine potpisana je "Mapa puteva za realizaciju energetskih projekata na području RS-a u okviru projekta 'Južni tok' između Republike Srpske i OAO 'Gazproma', čime su utvrđene obavezujuće aktivnosti, izvršioci i rokovi za realizaciju ovog projekta do kraja 2014. godine.