Posao
0

Trač – najveća uredska smetnja

Sarajevo-x.com
Radne kolege koje većinu svoga vremena provode tračanjem, organiziranjem i rješavanjem svojih privatnih života i obaveza te dopisivanjem putem e-maila sa svojim prijateljima, sudeći po najnovijem istraživanju agencije Harris Interactive, predstavljaju najveću smetnju za produktivnost i uspješnost kolektivnog rada.

Čak 60% ispitanih od 2.429 učesnika izjavilo je da trač smatra najgorom vrstom komunikacije sa svojim radnim kolegama te da je taj vid razgovora za njih jedna od vodećih uredskih smetnji i "napasti“.

Drugo mjesto stvari koje uposlene najviše nerviraju i ometaju u obavljanju radnih obaveza, sa 54% zauzeli su privatni telefonski pozivi radnih kolega i rješavanje privatnih problema iz uredskih prostorija i to u periodu radnog vremena.

Kao smetnju za efikasan i uspješan rad ispitanici su doživjeli i neurednost radnih kolega koji ne održavaju zajedničke prostore, jaki parfemi koji izazivaju glavobolje kod kolega, začinjena hrana neugodnog mirisa koja se konzumira u zajedničkim prostorijama i pušenje.

Na popisu deset najčešćih smetnja i faktora koji opstruiraju rad našli su se i glasne kolege koje nemaju osjećaj za jačinu svoga glasa i nesnosni tonovi na mobilnim aparatima.