{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Taktike da se izborite za povišicu

S
12.12.2007. u 15:51
0
0
Taktike da se izborite za povišicu
0
Taktike da se izborite za povišicu
Pregovaranje sa šefom oko povećanja plaće može biti zaista mukotrpna i ružna konverzacija. Uposleniku je iz nekog razloga neugodno, iako samo traži da mu se plati uloženi rad i trud, a poslodavac pokušava izbjeći takav razgovor jer smatra da uposlenik ne zaslužuje više od onoga što dobija.
Budite uvjerljivi
Teško je ubijediti poslodavca da vam poveća plaću, a razgovor o tome može ugroziti vaš dotadašnji poslovni odnos. Stoga se dobro pripremite za razgovor i uvjerite ga kako će cijela kompanija benificirati ako vam povećaju plaću.

Budite realni
Iako imate visoko mišljenje o sebi i svome radu i argumentovano možete potvrditi da vrijedite više, nemojte zahtijevati više od onoga što vam kompanija može dati. Poslodavac također mora biti svjestan da ne može od vas tražiti više od onoga za što vas plaća. Stoga, "nađite se“ na sredini.

Započnite ispravno
Pregovaranje o povišici morate započeti blagim tonom, a nikako agresivnim i zahtjevnim tako da poslodavac shvati da ćete ga saslušati i pokušati shvatiti njegove stavove. Tokom komunikacije budite izrazito profesionalni i ne dozvolite emocijama da poljuljaju tok razgovora.

Dokažite zbog čega vas trebaju plaćati više
Pokažite svom poslodavcu da zaista vrijedite i da se posao koji obavljate u drugim kompanijama plaća dvostruko više. Dokažite mu da imate osnova za povišicu.

Dobro se spremite
Iako će vaš šef možda olako shvatiti razgovor sa vama o vašoj povišici, vi dobro pripremite sve što imate da kažete. Uvjerite ga da zaslužujete i, što je važnije, zarađujete više novca nego što vam on plaća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: