Posao
0

Svjetska banka: Nezaposlenost u BiH prijetnja miru u zemlji

Anadolija
Ellen Goldstein i Vjekoslav Bevanda (Foto: Anadolija)
Ellen Goldstein i Vjekoslav Bevanda (Foto: Anadolija)
"Nezaposlenost općenito, a posebno mladih, je kriza globalnih razmjera koja najviše pogađa najsiromašnije zemlje, tako da je i BiH suočena sa problemom kako ubrzati proces otvaranja novih radnih mjesta", kazao je danas na otvorenju konferencije "Radna mjesta za Bosnu i Hercegovinu" predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda.

Sve strukture unutar društvene zajednice koje se bave ovim problemom moraju biti čvrsto uvezane i tražiti rješenje, rekao je Bevanda, kako bi se učinkovito odgovorilo na jedan od najvećih problema današnjice.

"Ipak neki podaci ekonomskih kretanja u BiH pokazuju umjereni porast, što djelimično pokazuje kako su svi uloženi napori dali rezultate. Trenutni makroekonomski pokazatelji za prošlu godinu pokazuju rast BDP-ja, kao i rast industrijske proizvodnje. Kada je riječ o stvaranju poslovnog ambijenta, nužno je postaviti zakonski okvir, stimulirati regionalni ekonomski razvoj, te ukloniti administrativne prepreke za domaće i strane investicije. Otvaranje novih radnih mjesta je najsigurniji put za izlazak iz krize", poručio je Bevanda.

Direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope Ellen Goldstein naglasila je kako nije mali napredak koji je BiH postigla u proteklih 20 godina, mir je održan, te građani imaju pravo biti ponosni na to dostignuće. Ona je dodala da se i danas zemlja suočava sa prijetnjom, koja iako manje traumatična, utiče na razvoj mirne i napredne nacije.

"Ta prijetnja je nezaposlenost, najviše među mladima. U BiH manje od stope radno sposobne generacije učestvuje u radu ili traženju posla. Više od 25 posto tih radno sposobnih su nezaposleni. Ovo je zapanjujuća i problematična cifra, a još problematičnija je stopa nezaposlenosti kod mladih, koja je duplo veća nego kod starijih. BiH nije sama u ovoj situaciji, vjerovatno je ista slika na zapadnom Balkanu. Visoka nezaposlenost predstavlja prijetnju i mora se riješiti, kako bi se osigurala mirna i napredna budućnost za narod BiH", poručila je Goldstein.

Ona je dodala da će BiH morati eliminisati prepreke koje postoje za kompanije koje imaju dinamičan rast i nude poslove, te da Vlada mora stvoriti uslove da privuče radnike da rade, a posebno žene i mlade.

 U izjavama za medije nakon otvaranja konferencije, Bevanda je istakao kako je danas obavio razgovor sa Ellen Goldstein, te njenim saradnicima, a sastanak je bio fokusiran na radni naslov današnje konferencije, te šta je ono što BiH mora napraviti kako bi doprinijela da velika stopa nezaposlenosti opadne.

Visoka nezaposlenost i mala stopa učestvovanja radnika na tržištu rada predstavljaju prijetnju miru u BiH, podcrtala je Goldstein, dodavši da to što prije treba riješiti. Ona je dodala da je Svjetska banka zabilježila blago porast u BiH u protekloj godini, ali je on umanjen zbog stalnih političkih problema u zemlji.

"Potrebna je široka podrška iz svakog ugla društva BiH da bi se provele reforme poslovne klime i tržišta rada. Svjetska banka je spremna i voljna da vam pomogne i daje budžetsku podršku koja je povezana za reforme u ovim oblastima, jer upravo takve reforme će stvoriti dobre poslove za mlade u BiH. Mislim da takva podrška treba biti moguća, jer uz ove reforme svi dobijaju", zaključila je Goldstein.