Posao
3

Sve više penzionera u Francuskoj i Njemačkoj ponovo radi

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Francuskoj sve više penzionera radi na određenim honorarnim poslovima kako bi u jeku ekonomske krize osigurali dodatna novčana sredstva za život.

Prema posljednjim podacima, prošle godine je oko sedam posto penzionera između 60 i 69 godina života obavljalo neki dodatni posao, što je dvostruko veći procenat nego 2006. godine.

Međutim, oko polovine penzionera u Francuskoj koji rade i nakon odlaska u penziju istaklo je da su odlučili raditi, jer im penzija nije dovoljna za život dostojan čovjeka.

Također, oko sedam posto penzionera u toj zemlji radi kako bi kasnije imali mnogo višu penziju, dok 43 posto njih ne radi iz finansijskih razloga.

Zanimljiv je podatak da je najviše penzionera koji rade sa fakultetskim diplomama čija novčana primanja nisu zadovoljavajuća.

Također, prema određenim istraživanjima, među zaposlenim penzionerima ima i ljekara opće prakse.

Također, nedavno objavljena studija Instituta za istraživanje tržišta rada i zapošljavanja iz Nirnberga pokazala je da je u pojedinim dijelovima Njemačke stopa zaposlenosti osoba starijih od 60 godina u posljednjih 20 godina udvostručena.

Njemački sindikati navode da niske penzije u toj zemlji primoravaju starije Nijemce da nastave raditi čak i kada napune dovoljno godina za penzionisanje.

Od zemalja u regiji, u Srbiji trenutno na određnim poslovima radi 29.271 stariji građanin, te tako prima istovremeno i platu i penziju.